Twee nieuwe opties voor Eredivisie: ''Samen een beslissing nemen''

14 maart 2017 om 17:15 | Bron: De Telegraaf

De ECV (verzameling van Eredivisieclubs) heeft tijdens een tweedaagse vergadersessie in Wageningen besloten om twee nieuwe competitiemodellen uit te werken alvorens een definitief voorstel te presenteren voor het seizoen 2018-2019, dat meldt De Telegraaf.

Ook is het een optie dat de Eredivisie op de huidige manier verder gaat. Het tweede model dat voorligt is een competitie met achttien clubs, waarna een extra competitie wordt gespeeld om het kampioenschap tussen de eerste zes van de ranglijst. Zij spelen dan een enkel programma en in totaal dus 39 wedstrijden. De overige twaalf spelen dan in diverse poules onder meer om degradatie.

Bij het derde model wordt de competitie teruggebracht naar zestien clubs. Na de competitie komt er een kampioenspoule met zes clubs, die een dubbelprogramma afwerken en zo in totaal tot veertig wedstrijden komen. De overige tien clubs werken een enkel programma af en spelen om degradatie te voorkomen. De precieze degradatieregeling is bij de twee nieuwe modellen nog niet duidelijk.

Jacco Swart, directeur van de ECV, hoopt eind mei dat de clubs een bindend voorstel kunnen presenteren. "We zijn goed op weg om een balans te vinden tussen het algemene belang van het Nederlandse voetbal en het individuele clubbelang", geeft hij aan. "Dat is niet eenvoudig, maar we hebben tijdens onze tweedaagse in Zeist goede stappen gemaakt. Uiteindelijk zullen de Eredivisieclubs samen een beslissing moeten nemen in hoeverre ze bereid zijn om sommige individuele belangen los te laten in het algemeen belang om met het Nederlandse topvoetbal internationaal weer bij de beste tien voetballanden van Europa terug te keren."

Overzicht

Reacties (3)

 • Avatar
  nielsfct - 14 maart 2017 om 17:33

  Ik ben voor een play-offs model zorgt voor meer diversiteit in de winnaars en voor spannende en onvergetelijke wedstrijden

 • Avatar
  timufct - 14 maart 2017 om 17:34

  Heb dit persoonlijk altijd onzin gevonden. Wie uiteindelijk na een heel seizoen eerste staat is gewoon wat mij betreft de verdiende kampioen. Met een andere opzet krijg je welliswaar vaker andere clubs die kampioen kunnen worden maar toch blijf ik het oneerlijk vinden.

 • Avatar
  Pol! - 15 maart 2017 om 12:08
  zegt:

  Mee eens. Wil je het niveau omhooggevallen krijgen dan kan je beter zorgen voor verhoging van de tv-inkomsten, lagere belastingdruk, een andere buitenlandersregeling, ruimer transferwindow, etcetera.

Nieuwe media