''FC Twente wordt door Manchester City benut als quasi-beloftenteam''

13 september 2017 om 16:01 | Bron: Algemeen Dagblad ''FC Twente wordt door Manchester City benut als quasi-beloftenteam''

FC Twente had vorig seizoen met Bersant Celina, Enes Ünal en Yaw Yeboah drie huurlingen van Manchester City. Met Isaac Buckley-Ricketts is Manchester City dit seizoen met 'slechts' één speler vertegenwoordigd in de selectie van FC Twente. De vleugelaanvaller lijkt echter nooit in aanmerking te komen voor het eerste elftal van de Engelse topclub.

Sjoerd Mossou legt uit waarom Manchester City toch zo'n speler onder contract heeft staan. "Het antwoord: controle", geeft hij aan in het Algemeen Dagblad. "Maximale, liefst totale beheersing van de voetbalmarkt. De City Football Group wil een wereldwijd monopolie bouwen waarin spelers worden gescout, opgeleid, verhandeld, doorverkocht. Een complex netwerk ook van clubs, agenten, scouts, tipgevers, opleiders en allerhande nevenbelangen. Als er jaarlijks één voetballer uit dat netwerk doorstroomt naar het team van Guardiola, is dat al ruim voldoende."

Eerder streken Dedryck Boyata en Thomas Ageypong al tijdelijk neer in Enschede. "Manchester City is eigenlijk een soort legbatterij van voetballers", meent Mossou. "NAC, maar ook clubs zoals PEC Zwolle of FC Twente en ook nog tal van clubs in andere landen, worden door City benut als quasi-beloftenteams, bedoeld om voetballers te stallen of beter te maken."

Afgelopen seizoen was Enes Ünal uiterst succesvol bij FC Twente. Dat is precies de hoop van Manchester City. "Spelers met een City-stempeltje zijn op zichzelf al meer waard dan gemiddeld, de bedoeling is om hun waarde steeds nóg wat verder op te krikken. Mislukken er onderweg tien, dan maakt één geslaagd geval de boel nog altijd rendabel. Zo werd FC Twente-topscorer Enes Ünal onlangs voor veertien miljoen euro verkocht aan Villarreal. Genoeg om de investering in een heel zooitje jeugdspelers weer terug te verdienen", aldus Mossou.

Foto: Sportfoto-oost

Overzicht

Reacties (6)

 • Avatar
  Manolito - 13 september 2017 om 17:09
  zegt:

  De oplossing? Maximaal aantal contractspelers, eisen aan aantal homegrown players etc. De financial FairPlay opties zijn niet moeilijk, maar de uefa/fifa heeft blijkbaar daar weinig profijt van.

 • Avatar
  Leenard - 13 september 2017 om 17:32

  Wisten we dat dan al niet?

 • Avatar
  mcdummels - 13 september 2017 om 17:35
  zegt:

  Dan moet de uefa daar paal en perk aan gaan stellen. Je kunt het Manchester City niet kwalijk nemen dat ze het systeem gebruiken voor eigen gewin.

 • Avatar
  Conti - 13 september 2017 om 18:18

  Schurken taal.

 • Avatar
  bartcore - 13 september 2017 om 18:36
  Leenard zegt:

  Wisten we dat dan al niet?

  Ik val ook niet van mn kruk van deze "wijsheden"!

 • Avatar
  Pol! - 13 september 2017 om 19:52
  Manolito zegt:

  De oplossing? Maximaal aantal contractspelers, eisen aan aantal homegrown players etc. De financial FairPlay opties zijn niet moeilijk, maar de uefa/fifa heeft blijkbaar daar weinig profijt van.

  Het probleem met de home grown-regeling is juist dat spelers nog eerder naar Engeland worden gehaald. Als de vader een baan krijgt als taxichauffeur voor de jeugdopleiding van City kan zijn zoon mooi aansluiten in die opleiding.

  Een maximum aan het aantal contractspelers kan wel helpen, mits de door een club verhuurde spelers meetellen. De kans dat een jeugdspeler dan een lucratief contract krijgt als 'ballenjongen' is dan wel ineens reëel.

Nieuwe media