Rutten haalt uit: ''Kunnen wel een paar bandietjes gebruiken''

14 november 2017 om 09:09 | Bron: De Telegraaf Rutten haalt uit: ''Kunnen wel een paar bandietjes gebruiken''

Het Nederlands elftal miste het EK van 2016 en ontbreekt ook bij het komende WK. Voormalig FC Twente-trainer Fred Rutten, die een belangrijke kandidaat is om technisch directeur bij de KNVB te worden, ziet een probleem in Nederland.

"In Nederland loopt voldoende toptalent rond, maar in de opleiding is de angst geslopen dat we te veel eisen van jonge spelers terwijl we juist veel te weinig uren maken", vertelt Rutten in gesprek met De Telegraaf. "We zijn bezig met middelmaat, met de zesjescultuur. Juist de beste speler moet ons referentiekader zijn. We moeten gaan voor de negens en tienen."

Volgens Rutten is de KNVB een verkeerde weg ingeslagen. Bij de jongste voetballers worden uitslagen en standen namelijk niet meer bijgehouden. "Die betutteling... Het is juist goed als een kind kwaad en teleurgesteld thuiskomt als hij of zij heeft verloren. Die kan niet tegen zijn verlies. Ik vind dat een goede instelling voor iemand die wordt klaargestoomd voor topvoetbal", meent Rutten.

"Tegenwoordig wordt niet tegen je verlies kunnen vaak echter veroordeeld. Geef talent juist een uitdaging om de beste te zijn. En zet een talent niet te snel weg als lastig. We kunnen in ons voetbal wel een paar bandietjes gebruiken. De lastigste zijn vaak de beste en daarin moet je tijd investeren. Niet lui zijn", aldus Rutten, die meer aandacht voor het individu wil.

"Opleiden draait om het individu. De besten moet je handvaten geven, triggeren en niet afrekenen op wat ze niet kunnen. Kwaliteiten moet je optimaliseren, zodat het speciale voetballers worden. Geef maatwerk. Daar heb je goed gekwalificeerde opleiders voor nodig. Die taak heeft de KNVB", besluit hij.

Overzicht

Reacties (5)

 • Avatar
  Maximuss - 14 november 2017 om 13:54

  Wijze woorden

 • Avatar
  Freano - 14 november 2017 om 16:39

  Machtig mooi sprukn

 • Avatar
  Ik - 15 november 2017 om 00:47

  Ikzeg. Dat is fred.

 • Avatar
  Citrofiel - 15 november 2017 om 00:55

  Wijze woorden van een praktijkman... over "gewoon doen" gesproken....

 • Avatar
  Munsterman - 15 november 2017 om 10:01

  Zo is dat. En niet die halfzachte psychologische betutteling van tegenwoordig. Alles benoemen en kaderen en bij elke stap bang zijn om iemand psychisch te beschadigen. Doen ze in andere landen ook niet. Ook daarin is NL volledig doorgeslagen. Psychologen zullen gruwen van zijn uitspraken.

Nieuwe media