''FC Twente wist code Ajax te kraken, maar vergat defensief fundament''

04 december 2017 om 18:04 | Bron: TC Tubantia ''FC Twente wist code Ajax te kraken, maar vergat defensief fundament''

FC Twente pakte zaterdagavond door een late treffer van Tom Boere een punt tegen Ajax. Het gelijke spel in De Grolsch Veste was zeker terecht, zo blijkt uit cijfers van Opta Sports.

Met name de aanvallende intenties van FC Twente zijn goed te zien. "Ajax kreeg namelijk in slechts één van de 251 Eredivisie-duels meer schoten op doel tegen (11 tegen SC Heerenveen, 2 september 2012) dan tegen FC Twente (10) afgelopen zaterdag", schrijft Wes Beuvink op de website van TC Tubantia. "Twente - Ajax was bovendien tot op heden de wedstrijd met de meeste doelpogingen dit Eredivisie-seizoen (45), vermaak alom dus."

Verdedigend had FC Twente het een stuk lastiger. "Tegen Ajax kreeg de ploeg van Gertjan Verbeek twaalf schoten tegen op doel", zocht Beuvink uit. "Onder de voorganger van Verbeek, René Hake, kreeg geen enkel elftal in de eredivisie minder schoten tegen op doel per wedstrijd dan Twente (3,5). Hoewel Verbeek met Twente tegen PSV, Heerenveen, AZ en Ajax speelde, ligt bij hem het gemiddelde aantal schoten tegen op doel per wedstrijd (8,8) hoog. En dat Twente in de helft van deze wedstrijden begon in een 5-3-2 formatie maakt het gegeven nog opvallender."

Als conclusie trekt Beuvink dat er zelfs meer inzat voor FC Twente. Ajax speelde tegen Twente in een 3-4-3 formatie zonder linker- en rechtervleugelverdediger. De thuisploeg wist deze code te kraken. De ploeg vergat echter een defensief fundament te leggen om een overwinning binnen te halen", aldus Bevuink.

Foto: Sportfoto-oost

Overzicht

Reacties (7)

 • Avatar
  twente199 - 4 december 2017 om 18:07

  in balbezit blijft twente niet met 5 verdedigers achterin hangen, cuevas bijv. knalt dan als een veredelde linksbuiten naar voren. Dit gegeven maakt de situatie al anders.

 • Avatar
  twente199 - 4 december 2017 om 18:27

  @socrates
  eens, statistieken zijn vertekend. Deze doelpunten geven dit idd ook weer.

 • Avatar
  CanadianTukker - 4 december 2017 om 18:32

  Daarnaast speelde je met Hake ook tegen mindere tegenstanders. Kijk de teams die Verbeek treft: PSV, Heerenveen, AZ, Ajax... Met alle respect, dat is wel andere koek dan Roda etc.

 • Avatar
  twente199 - 4 december 2017 om 18:33

  ook dat canadiantukker

 • Avatar
  Socrates - 4 december 2017 om 18:39
  twente199 zegt:

  @socrates
  eens, statistieken zijn vertekend. Deze doelpunten geven dit idd ook weer.

  Bericht was plotseling verwijderd maar je had het dus nog wel kunnen lezen. Je kunt inderdaad een muur optrekken en/of een bus parkeren maar als je de doelpunten op zo'n manier tegen krijgt gaat de uitspraak van de schrijver natuurlijk niet op.

 • Avatar
  Counter - 4 december 2017 om 18:56

  Wat een onzin verhaal zeg

 • Avatar
  Rik304 - 5 december 2017 om 09:56

  Dit is toch wat je wilt als supporter? Spektakel voor beide doelen. Ik las elders dat Twente deze wedstrijd 3.77 expg o.i.d. creëerde tegen rond de 2 van Ajax. Eigenlijk had je hem gewoon moeten winnen dus. Maar die 2 open kansen voor de rust en die van Slagveer erna werden wonderbaarlijk niet gescoord.

Nieuwe media