''De boodschap van Verbeek klinkt goed natuurlijk: werken voor je geld!''

06 december 2017 om 07:07 | Bron: AD ''De boodschap van Verbeek klinkt goed natuurlijk: werken voor je geld!''

FC Twente-trainer Gertjan Verbeek liet afgelopen maandag openlijk weten dat hij allesbehalve een aanhanger is van de trainingsleer van inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. En dat brengt wat teweeg in de Nederlandse voetbalwereld.

"Volgens Gertjan Verbeek, Fred Rutten en Peter Hyballa moeten we harder en vaker gaan trainen. De ene na de andere trainer werpt zich op met die boodschap de laatste tijd: we trainen te weinig. Kijk toch eens naar de Duitsers. Kijk toch eens wat een inhoud. Kijk eens wat een kracht en wat een conditie", steekt Sjoerd Mossou, sportjournalist van het Algemeen Dagblad, van wal in zijn column voor het eerdergenoemde medium. "Oh ja, en weg met Raymond Verheijen, de inspanningsfysioloog die het fenomeen 'periodiseren' min of meer heeft uitgevonden. 'Een ramp voor het Nederlandse voetbal' noemde Verbeek hem zaterdag nog, meteen na diens eerste behaalde puntje met FC Twente", vervolgt Mossou.

Verheijen is de gebeten hond. "Het is altijd prettig schieten op Verheijen, want in de kroeg van het Nederlandse voetbal is Raymond de pedante, weinig sympathieke eenling aan de bar. Zijn aaibaarheidsfactor is vergelijkbaar met die van een grieperig stekelvarken. De boodschap van Verbeek & co klinkt bovendien goed natuurlijk, zeker in deze tijden van voetbalcrisis: harder trainen! Werken voor je geld!" Mossou denkt er het zijne van. "Toch verdient die discussie iets minder geschreeuw en wat meer rede."

"Je kunt van Verheijen namelijk vinden wat je wilt, maar niet dat hij zijn gedachtegoed niet kan onderbouwen, sterker nog: hij kan dat als geen ander. Bovendien wordt van zijn trainingsleer tegenwoordig een karikatuur gemaakt; alsof Verheijen alleen maar betoogt om vooral zo weinig en licht mogelijk te trainen. Dat is onwaar: Verheijen pleit vooral voor kwaliteit (beter en intensiever trainen) boven kwantiteit (vaker en langer trainen)." Volgens Mossou moet de hand in eigen boezem worden gestoken. "Maar wie er ook gelijk heeft, het neemt niet weg dat ons probleem bovenal een voetbalprobleem is. Nota bene de Duitsers ontdekten het in hun eigen crisistijd: voetbal begint bij voetbal, niet bij hardlopen of krachtpatserij. Als een inspanningsfysioloog werkelijk schuldig zou zijn aan onze voetbalcrisis, dan zegt dat het meest over onze voetbaltrainers", besluit hij.

Overzicht

Reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties geplaatst! Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Nieuwe media