Abbink wijst naar FC Twente en AZ: "Dat levert je geen punten op"

Fenerbahçe - FC Twente
Fenerbahçe - FC Twente Foto: © Pro Shots

Nederland moet voorlopig genoegen nemen met de zesde plek op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Nummer vijf Frankrijk achterhalen lijkt een onmogelijke opdracht geworden, beseft coëfficiëntengoeroe Michel Abbink.

"Nederland is op de grenzen van zijn coëfficiëntengroei gestuit", schrijft Abbink op de website van Voetbal International. "De resultaten van deze week onderstrepen dat de Eredivisie, in elk geval op korte termijn, tekort komt ten opzichte van Frankrijk."

Paris Saint-Germain, Lille, Olympique Marseille, RC Lens, Toulouse en Stade Rennes overwinterden in Europees verband. "Waar Nederland al in de nazomer afscheid moest nemen van FC Twente, dat de play-offs van de Conference League niet overleefde. De eliminatie door Fenerbahçe was zeker geen schande, maar verzachtende omstandigheden leveren je geen punten op", aldus Abbink.

"AZ struikelde al in de groepsfase van het derde toernooi, een blamage na de halve finale van vorig seizoen", vervolgt hij. "Tel daarbij op de magere Europa League-campagne van Ajax en de gelijke spelen in de tussenronde van donderdag en het is verklaarbaar dat de Eredivisie zijn voorsprong op de Ligue 1 in de cyclus 2019-24 heeft verspeeld."

Nederland heeft vanaf volgend seizoen een extra Europees ticket, maar dat kan ook tegen de Eredivisie-clubs gaan werken. "De terugval van Portugal komt hoofdzakelijk door de dramatische prestaties van middenmoters die in nationaal verband in één seizoen boven zichzelf uitstegen, maar daarna razendsnel ten onder gingen in Europa. Wat lang een voordeel voor Nederland was, kan zomaar een nadeel worden als een club met weinig Europese ervaring instroomt in het derde toernooi", beseft Abbink, die wel aangeeft dat Nederland nog een flinke buffer heeft op nummer zeven Portugal.

Lees meer:
0 reacties