Academie van FC Twente komt met maatregel voor eigen talenten

Een bal met het logo van FC Twente
Een bal met het logo van FC Twente Foto: © BSR Agency

De FC Twente/Heracles academie speelt in op de schadelijke gevolgen van koppen bij spelers in de jeugd. Zo wordt in de academie gespeeld met ballen die lichter zijn dan de ballen waarmee bijvoorbeeld in de eredivisie wordt gevoetbald.

Youri Geurkink (coördinator Fysiek en Wetenschap) licht toe hoe ze hier opletten. "Dat doen we ook om de belasting van het onderlichaam te minimaliseren, maar tegelijkertijd helpt het mee tijdens koppen. Mochten ze moeten koppen dan doen ze dat niet met een te zwaar gewicht. Voor de rest trainen wij er niet bijzonder op koppen, maar het komt in de context van het spel natuurlijk wel voor. Daarbij helpen we spelers als zij op een verkeerde manier koppen, zodat ze de technische kenmerken daarvan goed aanleren", verklaart hij tegenover RTV Oost.

Bij jeugdspelers lijkt het nog niet echt een thema te zijn. "Soms als je de bal recht op je hoofd kopt, dat is sowieso niet goed. Maar dan merk je dat je wel wat hoofdpijn. Ik kan me voorstellen dat het na je carrière voor problemen kan zorgen. Ik maak me alleen op dit moment nog geen zorgen daarover, omdat ik nog aan het begin van mijn carrière. Gewoon lekker voetballen en koppen hoort daarbij." Een andere jeugdspeler sluit zich daarbij aan. "Als ik de 1-0 binnen kan kopen dan doe ik dat gewoon, dan denk ik niet aan de gevolgen voor later", besluit hij lachend.

Lees meer:
0 reacties