"Als Nederland Quincy Promes nu niet krijgt, is dat een afgang"

Quincy Promes namens Spartak Moskou
Quincy Promes namens Spartak Moskou Foto: © Pro Shots

Quincy Promes wordt in Nederland gezocht vanwege twee celstraffen die aan hem zijn opgelegd: 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef, en zes jaar cel voor betrokkenheid bij drugshandel. Nederland sloot drie jaar geleden een uitleveringsverdrag met de Emiraten, waar Promes nog vastzit vanwege het veroorzaken van een verkeersongeval.

Op paper moet de oud-aanvaller van FC Twente makkelijk te pakken zijn. Een anonieme advocaat, die ervaring heeft met uitlevering tussen Dubai en Nederland, legt de huidige situatie rond de Spartak Moskou-speler uit. "Als hij Promes niet was, was hij hier zo ongeveer al geweest", begint de advocaat tegen het Algemeen Dagblad. "Het is namelijk helemaal niet ingewikkeld, gewoon een drugszaak."

"Maar uitlevering kan in sommige gevallen ook een politieke zaak worden", vervolgt de advocaat. "Dat kan om tal van redenen zo zijn, dat je een pionnetje wordt in een politiek spel. Bij Promes heeft dat er alle schijn van. Promes is 'leuk genoeg' voor de Russen om ons dwars te zitten. Het is toch een kleine middelvinger naar Nederland.

Het Openbaar Ministerie kan momenteel nog niks zeggen over de zaak van Promes in Dubai. Volgens de advocaat is die stilte te verklaren. "Als Nederland hem nu niet krijgt staan we gewoon voor joker. We hebben een kakelvers uitleveringsverdrag, Yesilgöz (minister van Justitie en Veiligheid, red.) die vorig jaar uitlegde dat de Emiraten zo graag met ons samenwerken, het zou nu allemaal goedkomen met criminelen die zich daar verstoppen... En dan zouden we zo’n Promes niet krijgen. Dat is een afgang", aldus de anonieme advocaat.

Lees meer:
0 reacties