"AZ is er niet op achteruit gegaan en wat dacht je van FC Twente?"

De Grolsch Veste
De Grolsch Veste Foto: © Orange Pictures

FC Twente heeft een prominente plaats in het onlangs verschenen boek Verdwenen Stadions. Het Diekman wordt beschreven in het werk van Martijn Schwillens, die onder meer werkzaam is voor voetbalcultuurmagazine Staantribune.

De vraag luidt of clubs er verstandig aan doen om over te stappen naar modernere stadions. "Het bijzondere is dat niet voor alle elf stadions geldt dat ze daadwerkelijk gemist worden", zegt Schwillens in het Dagblad van het Noorden. "AZ is er met hun nieuwe stadion bepaald niet op achteruit gegaan. En wat dacht je van FC Twente? De club is net als AZ kampioen geworden in een nieuw stadion. Zij hebben historie geschreven op nieuwe grond."

De Fortuna-supporter ziet ook uitzonderingen. "Maar FC Groningen speelde zijn legendarische wedstrijden in het oude stadion. Alle clubiconen - behalve Erik Nevland - kennen we uit het Oosterpark", aldus de schrijver, die merkte dat het Oosterpark wordt gemist in Groningen. "Met de sloop van het stadion is het hart uit de Oosterparkwijk gerukt. Dat hoor ik in alle verhalen terug. Het stadion lag aan de Zaagmulderweg, middenin een volkswijk."

"De meute supporters kwam van alle kanten. De wijk bloeide helemaal op als FC Groningen thuis speelde. En vergeet niet dat het eerste elftal daar ook trainde, net als de jeugd. Het Oosterpark wás FC Groningen. In alle opzichten. Het gevoel van toen is helemaal verdwenen", meent Schwillens. "Slechts eens in de twee weken, als Groningen thuis speelt, gebeurt er wat in de Euroborg. En natuurlijk, vanbinnen ziet het er heel aardig uit. Maar alles daaromheen is van beton. Als je de parkeergarage inrijdt, is het alsof je naar de Mediamarkt gaat."

Schwillens snapt echter ook dat clubs stappen moeten maken. "Vraag welke FC Groningen-supporter dan ook of ie nog eens een wedstrijd in het Oosterparkstadion zou willen kijken en iedereen zal volmondig 'ja' antwoorden. Maar zou je het enorme bedrag wat je nu voor een seizoenskaart betaalt ook willen betalen voor de krakkemikkige faciliteiten in het Oosterpark? En neem je de rellen, die schering en inslag waren, dan ook voor lief? Ik vraag het me af."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
14/04
Ajax
16:45
FC Twente
wo
24/04
FC Twente
18:45
Almere City
zo
5/05
AZ
16:45
FC Twente
zo
12/05
FC Twente
14:30
FC Volendam
zo
19/05
PEC Zwolle
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 29 72 78
2 Feyenoord 29 53 69
3 FC Twente 29 27 60
4 AZ 29 23 52
5 NEC 29 15 46
6 Ajax 29 6 45
7 Go Ahead Eagles 29 6 42
Bekijk de hele stand