Beveiliging Grolsch Veste maakte meerdere fouten tegen Hammarby IF

Hammarby-fans breken uit
Hammarby-fans breken uit Foto: © Screenshot Voetbal Ultras

De beveiliging in de Grolsch Veste maakte meerdere fouten bij de Europese wedstrijd tegen Hammarby IF. Een groep Twente-hooligans kon zomaar naar de hoofdtribune, terwijl daarnaast de harde kern 150 anonieme gasten extra in hun vak-P had. De stadionbeveiliging was onwetend.

Maarten Schoon zocht het namens TC Tubantia uit. "De veiligheidscoördinator hoorde vooraf op de hoogte te zijn, maar wist nu van niets. Alleen een medewerker van de kaartverkoop wist van dit hoge aantal anonieme kaarten. Sindsdien mag Vak-P maximaal twintig extra kaarten op naam aanvragen", zo schrijft hij in de krant.

Het uitvak was ook onstuimig, waar Hammarby-fans zaten. "FC Twente nam bij deze wedstrijd nieuwe poortjes in gebruik. Die gingen al snel kapot. Daardoor kwam een groep van dertig tot veertig Hammarby-fans zonder fouillering het stadion binnen. De controle was niet waterdicht, zo bleek uit het vele vuurwerk dat vanuit het uitvak werd afgestoken."

Bij de bestorming van de hoofdtribune wilden ook de Zweden meeprofiteren van de chaos. "Via een nooddeur wisten zij hun uitvak te ontsnappen, waarna er in en rond het stadion gevechten uitbraken. Deze zwakke plek was bekend bij FC Twente. De deur stond op de lijst om vervangen te worden. Nadat de Zweden waren teruggedrongen in hun uitvak, blokkeerde de politie de deur met een busje."

Hammarby werd al met angst behandeld. "Uit vrees voor gevechten was er voor de bezoekende fans niets geregeld. Zij mochten het centrum van Enschede niet in en weken noodgedwongen uit naar Hengelo. De onderzoekers raden de gemeente en FC Twente aan om voortaan een fanzone in te richten bij Europese wedstrijden."

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een minuut stilte voor Theo Pahlplatz en Dais ter Beek, die waren overleden. De Zweden hadden daar geen boodschap aan en braken de minuut stilte. Dat Hammarby prominenten dan tóch op de hoofdtribune mochten plaatsnemen viel niet goed bij Vak-P. "Doordat zij zich tijdens de wedstrijd gedroegen als supporter, liepen de emoties daar nog verder op."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
10/08
NEC
18:45
FC Twente
za
17/08
FC Twente
18:45
Sparta Rotterdam
zo
1/09
FC Utrecht
12:15
FC Twente
za
14/09
FC Twente
16:30
PEC Zwolle
zo
22/09
Almere City
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Almere City 0 0 0
3 AZ 0 0 0
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
8 Fortuna Sittard 0 0 0
Bekijk de hele stand