Dick Jol haalt uit naar Kooij: "Het was honderd procent een fout"

Dick Jol
Dick Jol Foto: © Pro Shots

Dick Jol is uiterst kritisch op Joey Kooij. De scheidsrechter maakte dit weekend bij PSV-FC Twente (1-0), niet voor het eerst, geen goede indruk.

Jol merkt dat veel voetballers zich mateloos irriteren aan de scheidsrechter. "Kooij contrasteert in alles met wat een scheidsrechter moet zijn. Die ‘ik doe het wel effe-houding’ wanneer hij kleinere ploegen fluit, die hautaine uitstraling, het als een rechter met gele kaarten strooien, terwijl je feitelijk gewoon spelleider bent", stelt hij in het Algemeen Dagblad. "Hij roept verschrikkelijk veel irritatie op. Die jongen is op het paard gezet door de KNVB, maar dondert er elke week keihard vanaf.”

Daarbij was het volgens de oud-arbiter geen goede beslissing om de goal van Myron Boadu af te keuren. "Een keeper is niet heilig, ook niet in zijn vijfmetergebied", legt Jol uit. "Hij verdient een zekere bescherming. Feit is dat een tegenstander hem dan echt moet hinderen. Daar was in het geval Boadu geen sprake van. Dat Kooij een verkeerde beslissing neemt, á la. Op aanraden van de VAR, had hij de beslissing dan moeten herzien. Het was honderd procent een fout.”

Volgens Jol moet de scheidsrechterscommissie van de KNVB ingrijpen. "Hij heeft alleen dringend hulp nodig van iemand die hem de waarheid durft te zeggen. Als 90 procent van de voetballerij baalt als jij op bezoek komt als scheidsrechter, is er namelijk wat aan de hand. Je helpt Kooij er niet mee om hem elke week op een wedstrijd te blijven zetten. Sterker: de KNVB zou Kooij nu een periode 'in de koelkast' moeten zetten en hem er pas weer uit moeten halen als hij een beetje meer voetbalgogme heeft. En, dat met name, ook wat minder misplaatst sterrengedrag."

Lees meer:
0 reacties