Braafheid lacht: "Enschede voelde niet als buitenland, dat wás het"

Edson Braafheid bij FC Twente, hier met Boy Waterman (PSV)
Edson Braafheid bij FC Twente, hier met Boy Waterman (PSV) Foto: © BSR Agency

Orlando Engelaar, Edson Braafheid en Eljero Elia verhuisden op jonge leeftijd vanuit de Randstad naar Enschede. Daar speelde het drietal bij FC Twente. Braafheid weet nog goed hoe hij dat vond.

"De eerste herinnering die naar boven komt? Hoe eerlijk mag ik zijn, haha?", lacht de oud-voetballer in het Ziggo Sport-programma Kick 't Met. "Wat ik kan herinneren... Vanuit de Randstand naar het Tukkerland gaan, dat is een bewustwording. Maar het is ook... Het paste heel goed in de cultuur van presteren."

Voor Braafheid was het de eerste keer dat hij op aardige afstand van zijn familie woonde. "Het was anderhalf uur rijden, dat was toen heel lang, heel ver. Toch deden we het, regelmatig. Maar toch: voor mijn gevoel zaten we in een andere wereld, een andere cultuur, andere mentaliteit ook. Dat paste heel goed in het straatje om die focus te kunnen vasthouden voor voetbal."

Hij vervolgt: "Als voetballer, in elke stad zijn er verleidingen. In elke stad heb je te maken met dat soort dingen. Maar dat kreeg niet de overhand. Het is een stad, maar je had wel het dorpsgevoel. Iedereen wist wie je was. Je kon niet teveel gekkigheid doen. Dat vond ik wel prettig."

"Het voelde niet een beetje als buitenland, het wás buitenland, haha", zegt Braafheid met een glimlach. "Heel veel Duitsers die daar kwamen. In het weekend moest je Nederlands of Duits gaan praten op een gegeven moment. Je bent anderhalf uur verwijderd van Amsterdam, waar ik vandaan kwam. De manier van omgaan met elkaar, de manier van praten, dat was buitenland voor mij. Het was een goede eerste ervaring", zo oordeelt de voormalig verdediger.

Lees meer:
0 reacties