Brama spreekt over racisme: "Het gebeurt ook bij ons FC Twente"

Wout Brama
Wout Brama Foto: © Pro Shots

Clubiconen Wout Brama en Maud Roetgering brachten al meerdere kinderboeken uit. Deze boeken behandelen, naast voetbal, thema's als inclusiviteit, racisme en discriminatie. Brama en Roetgering spraken bij Carrie op Vrijdag van Carrie ten Napel over het probleem van inclusiviteit in de voetballerij.

"Op de tribune zit iedereen naast elkaar, welk geloof je ook aanhangt of welke cultuur je ook vandaan komt", begint Brama in Carrie op Vrijdag. "Maar op het veld is het nog niet inclusief genoeg. Het is echt wel beter dan een aantal jaren terug, denk ik. Ik heb binnen de club met mensen gesproken die racisme in de voetballerij hebben meegemaakt - zij hebben dertig jaar geleden gespeeld. Die zeggen dat het een stuk beter is, alleen de oplossing is er nog niet. Dat is ook heel moeilijk."

"We hebben het een aantal weken geleden bij onze eigen club gehad tegen Lazio", herinnert Brama zich over het geschreeuw richting Loum Tchouana. "Die jongens zijn gelukkig gestraft, maar het uitwassen van dit probleem is gewoon heel moeilijk. Er zijn misschien tien, twintig gasten die dit doen in een vlaag van verstandsverbijstering of wat dan ook, of onder invloed van alcohol of andere middelen."

Brama vindt het verschrikkelijk dat dit bij FC Twente is gebeurd. "Het gebeurt ook bij ons, het is geen uitzondering op de club. Het hoort helemaal niet bij waar wij in het voetbal voor staan, zeker niet bij Twente. Die jongen (Loum Tchouana van Lazio, die racistisch werd bejegend, red.) gaat waarschijnlijk met tranen de bus in. Die voelt zich enorm in de steek gelaten door de scheidsrechter en door ons publiek. Dat is natuurlijk heel pijnlijk."

"Hij heeft dat waarschijnlijk niet in een dag opgelost, maar komt dat waarschijnlijk heel vaak tegen, en nu op een voetbalveld", vervolgt het clubicoon van FC Twente. "Ik hoor van heel veel zwarte mensen dat het wel vaker voorkomt, of het nou bij een discotheek of een winkelcentrum is. Sluimerend racisme komt natuurlijk veel vaker voor. Wij als witte mensen komen dat veel minder of helemaal niet tegen."

Roetgering vertelt wat het doel is van de boeken. "Ik denk vooral een nieuwe generatie bewustmaken van wat het doet. Dat is de reden dat we niet voor een biografie of een autobiografie zijn gegaan - niet dat mensen daarop specifiek zitten te wachten van mij of Wout. We hopen bij de kinderen een bewustwording te creëren, waardoor er straks misschien een generatie aankomt waarin het vanzelfsprekend is dat voetbal voor iedereen is", besluit Roetgering.

Lees meer:
0 reacties