Brama steunt FC Twente-speler: "Hij heeft enorm veel kritiek gehad"

Wout Brama tijdens afscheidswedstrijd
Wout Brama tijdens afscheidswedstrijd Foto: © Orange Pictures

Clubman Wout Brama keert terug bij FC Twente. De oud-middenvelder gaat in Enschede aan de slag als zogeheten manager in opleiding. Voetbal International sprak met hem.

"Ik kan spelers helpen met mijn ervaring", begint Brama. "Ik heb dezelfde weg natuurlijk afgelegd, vanuit de jeugd van FC Twente naar het eerste elftal. Die is niet altijd makkelijk. Mensen denken vaak: goh, die voetballers hebben het zo geweldig, het is alleen maar rozengeur en maneschijn. Maar kijk naar het verhaal van Daan Rots. Heeft enorm veel kritiek gehad aan het begin van dit seizoen. Dan is het fijn, denk ik, als zo’n jongen kan klankborden met mensen binnen de club. Dat kan hij vast ook al goed met de huidige trainers, maar misschien is het ook prettig als er iemand is die net buiten de staf staat. En die er echt alleen voor de speler is."

"Met Daan heb ik begin van dit seizoen ook wel contact gehad", gaat hij verder. "Af en toe een berichtje gestuurd, geprobeerd hem een hart onder de riem te steken. Dat zal dan nu in officiëlere vorm gaan gebeuren. Ik word een soort casemanager van die speler, ik zal het persoonlijke ontwikkelingsplan zo goed mogelijk verzorgen. Talenten moeten weten: bij FC Twente worden wij echt een betere speler, en misschien ook wel een beter mens. Dat zou ik heel fijn vinden."

Net als Louis van Gaal is Brama van mening dat de voetballer en de mens met elkaar verweven zijn. "Heel veel spelers zijn een afspiegeling van hun karakter", stelt de oud-middenvelder. "Dat was bij mij ook zeker het geval. Ik ben een betrouwbaar iemand, een loyaal iemand, dat was op mijn positie ook zo. Je kunt mij vertrouwen in het veld. Daarnaast houd ik ervan over dingen na te denken. Dat gold ook voor tactiek, dat was één van mijn krachten. Ik was een teamspeler, binnen en buiten de lijnen. De mens helpen, is de speler helpen."

"We moeten de persoon achter de voetballer in ieder geval in beeld hebben. En dan is het de vraag in hoeverre je daarmee aan de slag gaat. Je moet ook verantwoordelijkheid bij de speler houden. Je kunt wel alles van een jongen verwachten, maar als hij er niet beter van gaat voetballen, dan heeft dat niet zoveel zin", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties