Brama: "Toen ik achttien was, mocht dat niet eens van de trainer"

Wout Brama
Wout Brama Foto: © Orange Pictures

Wout Brama zag de voetbalwereld gedurende zijn carrière enorm veranderen. Vorige zomer hing de oud-middenvelder na achttien jaar zijn schoenen aan de wilg.

Brama merkt dat er tegenwoordig veel meer op spelers af komt. "Toen ik achttien was, mocht ik van mijn trainer niet eens krachttraining doen. Dat is nu niet meer voor te stellen, krachttraining is niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal", vertelt hij aan Voetbal International. "De opkomst van social media hebben ook veel veranderd."

Volgens de 37-jarige Almeloër is ook de druk veel groter op jonge spelers. "Vroeger was het helemaal geen optie om überhaupt na te denken over mentale begeleiding. Dat deed je pas als je helemaal in zak en as zat", herinnert hij. "Het was een taboe, maar nu hoort het er gewoon bij. Die programma’s worden steeds uitgebreider, ook bij Twente, maar alles moet wel in goede banen worden geleid."

Zelf speelde Brama als jonge speler ook weinig onder Fred Rutten. "Maar ben in die tijd wel een veel betere speler geworden. Technisch en tactisch ontwikkelde ik me, ook door beelden te bekijken, iets wat toen net in opkomst was. Ik vond dat fantastisch om te doen met goede trainers als Ten Hag en Rutten", aldus het clubicoon van FC Twente. "Daar leerde ik superveel van. Het gevoel wat ik destijds had, gun ik de talenten van nu ook."

Lees meer:
0 reacties