Brama vertelt: "Daar schrok ik wel van toen Maud dat vertelde"

Maud Roetgering als speler van FC Twente
Maud Roetgering als speler van FC Twente Foto: © Pro Shots

Maud Roetgering en Wout Brama slaan de handen ineen: de twee spelers van FC Twente maken samen een kinderboek. Het is een spannend voetbalavonturen boek, maar er komt ook een stukje homoacceptatie in de mannen-voetbalwereld bij kijken, zo vertellen de twee.

Het wordt geen autobiografie, maar het boek is wel gebaseerd op de verhalen van 'Maud en Wout'. "Ik had een heel ongedwongen leven en hoefde bijna nergens over na te denken. Dat hoeft het jochie in het boek ook niet. In het boek wordt - ik weet ook nog niet alles - misschien wel over homo’s gezongen en ik zing dan mee, zonder dat ik er bij nadenk. Dat zou ik dus vroeger ook hebben kunnen doen, terwijl het nu niet in mijn hoofd zou opkomen", vertelt Brama in Tubantia.

In het boek denkt het personage van Roetgering bewuster na over zijn liedje. "Ik weet dat veel mensen zich dat niet kunnen voorstellen, maar ik was als kind heel verlegen. Pas toen ik bij Twente kwam is dat anders geworden", blikt de verdedigster terug. "Door Twente ben ik geworden zoals ik nu ben. De homoacceptatie in de mannenvoetbalwereld, de inclusiviteit en diversiteit lopen door mijn aanwezigheid als een heel dun lijntje door het boek heen. Eigenlijk lopen er drie verhaallijnen door elkaar. Waarbij het erom draait: voetbal is voor iedereen", geeft Roetgering aan.

Volgens Brama heeft een kind niet in de gaten dat het thema in het boek zit. "Met dit boek kun je misschien wel iets op gang brengen, zodat er meer over gepraat gaat worden. De weg van Maud naar het profvoetbal is veel moeilijker geweest dan die van mij. Ik was 11 jaar, speelde bij PH, er kwam een scout langs, ik ging naar de regioteams, naar de districtsselectie en toen naar FC Twente. De weg van Maud was anders, daar schrok ik wel van toen ze dat vertelde. Mentaal en sociaal is dat een stuk zwaarder geweest."

Roetgering vult aan: "Ik was destijds het enige meisje in het team van Enter. Er moest worden gestemd of ik bij de jongens mocht spelen. Van je twaalfde tot je zestiende zat je - behalve dan bij het douchen - in een mannenkleedkamer of je zat alleen. In het boek ben ik het ook enige meisje in het team. Het komt Maud allemaal niet aanwaaien. Ik wist al heel jong dat ik anders was. Ik was daar verder helemaal niet mee bezig als kind. Pas later ga je daar over nadenken. Ik was later met alles. Het is geen gemakkelijk weg geweest. Ik ben nu 30, en heb pas sinds een tijdje het gevoel dat ik volledig mezelf kan zijn", aldus de verdedigster.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/03
FC Twente
18:45
Sparta Rotterdam
zo
17/03
PSV
20:00
FC Twente
zo
31/03
FC Twente
14:30
Heracles Almelo
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
za
6/04
FC Twente
21:00
Fortuna Sittard
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 23 66 65
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 NEC 24 9 36
6 Ajax 23 8 36
7 Go Ahead Eagles 23 5 34
Bekijk de hele stand