Broertje Van der Vaart scout voor FC Twente: "Doet het heel goed"

Patrick Busby moet als hoofdscout van FC Twente met interessante transferopties komen voor technisch directeur Jan Streuer. Busby krijgt daarbij hulp van onder meer Fernando van der Vaart, de broer van voormalig Oranje-international Rafael. Van der Vaart is dit seizoen bij FC Twente in dienst getreden als scout.

Busby legt bij ESPN uit hoe zijn werkzaamheden eruit zien. "We hebben elke week overleg en ik heb ook dagelijks contact met Jan en Rob. Rob (Boudrie, red.) is de assistent van Jan", vertelt Busby, die met zijn scoutingsteam al mogelijke opvolgers voor Ramiz Zerrouki in kaart heeft gebracht. "Het is echt niet zo dat we dat vandaag opeens moeten beslissen", zei hij op DeadlineDay.

De hoofdscout geeft dan aan hoe het scoutingsteam in elkaar steekt. "We hebben een klein groepje", legt Busby uit. "Toen ik instapte bij FC Twente was er eigenlijk niets qua scouting. Evert Bleuming was ziek. Ik begon met Niels Wigbold, onze data- en videoscout. Rob Boudrie, de assistent van Jan Streuer, helpt veel mee met de scouting en ook assistent-trainer Jeffrey de Visscher doet af en toe iets voor ons. En sinds dit jaar hebben we Fernando van der Vaart erbij. Dat is het broertje van Rafael. Die doet het heel goed, daar zijn we heel tevreden over."

Busby leidt een druk bestaan. "Het is geen kantoorbaan", lacht hij. "Het is reizen, programma's maken, wedstrijden bekijken, video's. We hebben een stuk of tien videoscouts, dat valt onder Niels. Die verdeelt dat allemaal. Zij hebben allemaal een eigen account in SoccerLAB, dus alles wat ze zien kunnen ze gelijk rapporteren. We lezen de rapportages en aan de hand daarvan komt er actie. Ik zie zelf live een wedstrijd of vijf, zes per week en dan nog een paar op video."

De hoofdscout van FC Twente loopt al lange tijd mee. "Het verschil met vroeger is dat je toen echt moest pionieren. Je ging op reis, maar je wist niet of die jongen speelde of wat je aan zou treffen. Nu kunnen we aan de hand van video's en data veel gerichter kijken, want alle informatie hebben we. Je gaat veel beter voorbereid op pad en gaat efficiënter kijken."

Nederlands elftal

Nederland wint voor 100 (!) keer je inzet!

Het Nederlands elftal verloor vrijdag kansloos van Frankrijk, maar maandag moet het tegen Gibraltar een makkie worden. Weet Oranje van de voetbaldwerg te winnen in Rotterdam? Als nieuwe speler bij BetCity krijg je maar liefst bij een zege van Nederland! Schrijf je hier in claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
1/04
Excelsior
18:45
FC Twente
zo
9/04
FC Twente
12:15
SC Cambuur
zo
16/04
FC Utrecht
14:30
FC Twente
zo
23/04
FC Twente
12:15
Sparta Rotterdam
zo
7/05
FC Emmen
12:15
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Ajax 26 44 55
3 PSV 26 36 53
4 AZ 26 22 53
5 FC Twente 26 22 47
6 Sparta Rotterdam 26 14 46
7 FC Utrecht 26 1 38
8 NEC 26 9 34
Bekijk de hele stand