Burgemeester Enschede wil risicowedstrijden op zelfde speeldag

ME op het logo van FC Twente
ME op het logo van FC Twente Foto: © Pro Shots

Burgemeester Roelof Bleker van Enschede wil elk weekend dat de risicowedstrijden in Nederland op dezelfde dag worden gespeeld. Op deze manier kan de politie besparen op politie-inzet.

"Je moet het bundelen. Door de inzet van slechts een team heb je minder politiecapaciteit nodig. Van kleinere gemeenten hoorden we dat er wel heel veel energie van de politie naar het betaald voetbal toegaat", vertelt Bleker, die weet hoeveel geld zo'n onderneming kost.

De politie kampt al met een tekort aan agenten, waardoor burgemeesters creatief moeten worden. De burgemeesters en de politie zaten al op een lijn en spraken inmiddels ook met de KNVB. "En we hebben bij de KNVB inspraak in op welke dag we welke risicowedstrijden willen", verduidelijkt Bleker in gesprek met de Tubantia.

Met NEC, Vitesse, PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo en FC Twente zijn er in Oost-Nederland veel clubs met de nodige risicowedstrijden. "Uiteraard kijken we bij elke wedstrijd welke aanpak en inzet deze nodig heeft. Als het nodig is schalen we weer op." De politie kan wel afschalen. "Onder meer door het goede gedrag van supporters."

Volgend jaar moet het een stuk efficiënter, maar ook nu is men zuinig met politie-inzet. "Kort geleden stond de ME bij twee risicowedstrijden midden tussen de twee speelsteden, zodat ze binnen afzienbare tijd in de ene of de andere stad konden zijn."

Burgemeester Bleker ziet dat het bij FC Twente dit seizoen goed verloopt en er nauwelijks ME-inzet nodig is. FC Utrecht komt echter binnenkort naar De Grolsch Veste en dat ziet de gemeente als een risicowedstrijd. "Maar waar we uiteindelijk naartoe willen is dat het er weer normaal aan toegaat. Dat het weer leuk is om naar voetbal te gaan", besluit Bleker.

Lees meer:
0 reacties