"Daarom is Kees Rijvers de sportieve grondlegger van FC Twente"

Kees Rijvers
Kees Rijvers Foto: © Pro Shots

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Kees Rijvers is overleden. Het voetbalicoon was tussen 1966 en 1972 trainer van FC Twente. In de podcast De Warming-up wordt er stilgestaan bij de rol van Rijvers in Enschede.

"In eerste instantie sneeuwde zijn Twentse periode wat onder, omdat hij ook heel veel heeft betekend voor het totale Nederlandse voetbal", zo begint Leon ten Voorde. "Hij is met PSV kampioen geworden, de UEFA Cup gewonnen. Hij is ook de grondlegger geweest van het EK-succes van '88, hij heeft jonge jongens in die tijd, Van Basten, Gullit, Rijkaard, laten debuteren."

"Hij was ook een hele goede voetballer", zo benadrukt de clubwatcher van FC Twente. "Hij heeft voor FC Twente ook heel veel betekend. Kees Rijvers, dat kun je gerust wel zeggen, die heeft het fundament gelegd onder FC Twente. Wat soms wel vergeten wordt, is dat hij teruggekomen is. Twente kwam toen uit een moeilijke periode, hij ging samen met Theo Vonk FC Twente weer in de stijgers zetten. En die club werd ook gewoon, in 1989, derde. Hij is twee keer heel belangrijk geweest voor de club."

Kees Rijvers heeft DNA aan de club gegeven, zo vindt Ten Voorde. "Een tijdje terug, een paar jaar geleden, werd er weer een beleidsplan geschreven, nadat het weer grote chaos was. Dat beleidsplan was nog niet gepresenteerd, maar ik zag daar een opzet van. In de intro, van de nieuwe leiding, stond dat Twente stond voor 'passie en strijd'. Toen vloog ik al een beetje in de gordijnen. Toen dacht ik: 'er wordt hier een nieuwe beleidsplan geschreven, maar je kent het DNA van de club niet'. FC Twente is geen NAC, FC Twente is geen Utrecht."

"Dat bedoel ik niet denigrerend", benadrukt hij. "Maar dat zijn clubs waar je aan denkt bij 'passie en strijd'. FC Twente staat voor goed voetbal, voor technisch goede middenvelders, voor mooie buitenspelers. Daar is Kees Rijvers de grondlegger van. Hij heeft toen een nieuwe ploeg opgebouwd, met veel jonge jongens uit de regio", weet Ten Voorde. "En daarom is hij de sportieve grondlegger van FC Twente."

Lees meer:
0 reacties