"Dan zou het salarishuis van FC Twente richting AZ-niveau stijgen"
FC Twente staat zesde op de ranglijst van salarisuitgaven in de Eredivisie. Daarmee moeten de Tukkers FC Utrecht verrassend voor zich dulden. AZ staat mijlenver voor op zowel de Domstedelingen als FC Twente.
"AZ zit in een niemandsland, want hoewel de topdrie steeds verder uit het zicht verdwijnt, neemt AZ op zijn beurt juist steeds meer afstand van FC Utrecht, dat de rest van het veld aanvoert. De voorsprong van drie miljoen die FC Utrecht heeft op het opkomende FC Twente lijkt nog royaal, maar die vertekent wel enigszins, omdat FC Utrecht meer mensen in dienst heeft en ook een Jong-ploeg in de Keuken Kampioen Divisie moet betalen", weet Tom Knipping bij Voetbal International.
Verder kent FC Utrecht een salarisontwikkeling van 2,7 miljoen euro meer. Een stijging van 16,5 %. Naaste concurrent FC Twente gooide er 2,1 miljoen euro bovenop wat uitkomt op een stijging van 15,15. "De bedragen die FC Utrecht, FC Twente bieden op de spelersmarkt, zullen niet zo gek ver uit elkaar liggen."
De Tukkers zijn echter erg zuinig met hun geld. "Opvallend is verder dat FC Twente voor een club met veertig miljoen omzet wel erg weinig uitgeeft aan salarissen. Bijna alle voetbalclubs pompen een zo groot mogelijk aandeel van het verdiende geld in spelerslonen en in Europa zijn dan ook weinig clubs te vinden die net als FC Twente een personeelskostenratio van veertig procent presenteren."
FC Twente wil geen grote financiële blunders maken. "Dit heeft ongetwijfeld te maken met de lessen en financiële erfenis uit het verleden. In plaats van een sprint kiest de directie voor een gestage opbouw van de club. Dit betekent tegelijk dat FC Twente nog een enorme groeipotentie heeft. Stel dat FC Twente straks net als bijvoorbeeld AZ, Sparta, RKC en talloze Europese clubs ongeveer 65 procent van zijn huidige omzet (zonder Europees voetbal dus) zou kunnen uitgeven aan lonen, dan zou het salarishuis richting het niveau van AZ stijgen", aldus Knipping.