'De Grolsch Veste' een goede stadionnaam? "Eerder moeten doen"

De Grolsch Veste
De Grolsch Veste Foto: © Orange Pictures

PEC Zwolle blijft ook de komende jaren spelen in het MAC3Park Stadion. De stadionnaam kreeg veel kritiek, maar toch gaan beide partijen langer met elkaar door. Wat maakt zo'n stadion nou goed?

Les nummer één: kom niet aan historie. "Dat zullen fans nooit accepteren en werkt tegen je. De Kuip is De Kuip: welke naam je het ook geeft, De Kuip blijft gebruikt worden door supporters en media", zegt sportmarketeer Frank van den Wall Bake in gesprek met De Stentor. Volgens hem gaat het al lang niet meer om geld betalen voor naamsbekendheid.

Het gaat er volgens Van den Wall Bake om hoe je de deal vormgeeft: "Zorg dat je samen dingen organiseert, campagnes doet. Dan haal je er veel meer uit", weet hij. Heracles Almelo koos vijf jaar geleden voor Erve Asito, tot veel ongenoegen van de fans. De club gaat de stadionnaam nu aanpassen naar Asito Stadion.

"Je moet voorzichtig zijn met naamsveranderingen en de supporters daarin meenemen. Dat het vijf jaar duurde voordat de club het aanpast, zegt genoeg. Ze hielden er krampachtig aan vast. Het doel is sympathie kweken in de omgeving en bij supporters. Als het tegenovergestelde gebeurt, ben je verkeerd bezig", aldus Van den Wall Bake.

Hij is wel enthousiast over De Grolsch Veste, volgens de marketeer een mooie samenwerking tussen de club en het merk. "Het is van oorsprong een familiebedrijf uit de regio, naar mijn idee hadden ze dit zelfs eerder moeten doen." Ook Willy Berends, cultuurbewaker bij de Tukkers, is er blij mee: "‘Stadion’ klinkt wat simpeler en ‘Veste’ heeft een Twentse oorsprong, een echte vesting."

De combinatie met Grolsch maakt het compleet: "Daar drijft het stadion op." Grolsch en FC Twente hebben nog een verbintenis tot de zomer van 2030. Of De Grolsch Veste ook daarna De Grolsch Veste blijft? "In voetbal kan alles, maar het is inmiddels ingeburgerd. En anders denk ik dat de naam ‘Veste’ overeind blijft, met eventueel een andere sponsor."

Lees meer:
0 reacties