De meest memorabele momenten in de geschiedenis van FC Twente

Wout Brama met dochtertje Bo
Wout Brama met dochtertje Bo Foto: © NESimages

FC Twente bestaat al bijna 60 jaar. In die tijd heeft de club heel wat hoogtepunten meegemaakt, zoals het landskampioenschap uit 2010, deelname aan de Champions League en de drie KNVB Bekers die in de prijzenkast pronken. Donkere dagen waren er echter ook, met name de degradaties en financiële problemen. Hieronder lees je meer over de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van FC Twente.

Absoluut hoogtepunt: de landstitel uit 2010

Vanaf het midden van de jaren 60 werd de Eredivisie bijna altijd gewonnen door Ajax, Feyenoord of PSV. Behalve DWS en AZ is er slechts één andere club die sindsdien de hegemonie wist te doorbreken: FC Twente. In het seizoen 2009/2010 was het trainer Steve McLaren die de Tukkers naar de Nederlandse titel leidde.

Dat succes kwam niet uit de lucht vallen en was absoluut verdiend. Een jaar eerder was Twente in het eerste seizoen van McLaren tweede geworden. Daarvoor had het team onder Fred Rutten al twee keer op rij de vierde plek behaald en had Twente zich geplaatst voor de voorrondes van de Champions League.

In 2010 was het dan eindelijk raak. De namen van het elftal klinken nog bekend in de oren: Sander Boschker, Wout Brama, Theo Janssen, Bryan Ruiz en Peter Wisgerhof, om er maar een aantal te noemen.

In het volgende seizoen werd Twente knap tweede, al zat daar wel een zuur randje aan: in de laatste speelronde gaven ze de koppositie af aan Ajax door verlies in een onderling duel.

Financiële problemen en degradaties

FC Twente is twee keer in de geschiedenis gedegradeerd. Dat gebeurde voor het eerst in 1983; het ging toen al enkele jaren sportief wat minder met de club, die in de jaren 70 wel heel goed presteerde in binnen- en buitenland, waarover zo meteen nog meer. 
Trainer Spitz Kohn haalde in de winterstop Jan Sørensen als duurste Twente-speler ooit naar Enschede in een poging het tij te keren. Zelfs ssistent-trainer en Twente-clublegende Epi Drost kwam nog even terug uit zijn pensioen als speler, maar de degradatie konden ze alsnog niet afwenden.

De tweede keer dat het misliep, was in de jaren na de landstitel. Twente stond aan het begin van de eeuw al eens dicht bij een faillissement en kwam nu weer boven de afgrond te bungelen. Ondanks de sportieve successen had Twente de zaken financieel niet op orde, wat meermaals leidde tot puntenaftrek en boetes. In november 2015 kwam aan het licht dat het investeringsfonds Doyen Sports direct invloed had op het transferbeleid. De samenwerking werd stopgezet, maar na afloop van het seizoen werd Twente alsnog disciplinair teruggezet naar de Eerste Divisie.

Die straf werd in hoger beroep omgezet in boetes. Zo mocht Twente toch in de Eredivisie blijven en werd een waarschijnlijk faillissement voorkomen. Twee jaar later ging het echter alsnog fout. Seizoen 2017/18 was sportief gezien een ramp; in de voorlaatste speelronde betekende een kansloos verlies bij Vitesse dat Twente de 18e plaats niet meer kon ontlopen.

Promoties naar de Eredivisie

Hoewel de degradaties zwarte bladzijden zijn in de geschiedenis van FC Twente, hebben ze wel mooie andere momenten mogelijk gemaakt. We hebben het natuurlijk over de twee keer dat de club weer terug promoveerde naar de Eredivisie. In beide gevallen gebeurde dit direct in het eerstvolgende seizoen na de degradatie.

Zo wist FC Twente in 1984 met een tweede plaats in de Eerste Divisie weer op het hoogste niveau te komen. In 2019 gebeurde de comeback helemaal in stijl, met een kampioenschap in de Jupiler League. 
Dat seizoen moest de ploeg opnieuw opbouwen en daarvoor keerde oude bekende Wout Brama terug als aanvoerder. Twente pakte de titel met een ruime voorsprong van elf punten op mede-degradant Sparta. Sindsdien zijn de Tukkers weer onafgebroken terug op het hoogste voetbalniveau van Nederland.

Drievoudig bekerwinnaar

We haalden al even de succesvolle jaren 70 van FC Twente aan. Dit was ook de periode waarin voor het eerst de KNVB Beker werd gewonnen. In 1977 was het raak voor de Tukkers, want dankzij goals van Epi Drost, Arnold Mühren en Jan Jeuring werd PEC Zwolle met 3-0 verslagen in de finale.

In de nieuwe eeuw werd de KNVB Beker nog twee keer gewonnen; eerst in 2001 en in 2011 nog eens. Bijzonder feit is dat Sander Boschker in beide duels het doel van Twente verdedigde.

FC Twente slaagde er ook in om tweemaal op rij de Johan Cruijff Schaal te winnen: in 2010 als landskampioen en een jaar later als bekerwinnaar. Beide keren was Twente Ajax de baas, en beide keren was dat ook een zege van Luuk de Jong op zijn broer Siem bij de tegenstander.

UEFA Cup-finale en andere Europese successen

In de jaren 70 begon Twente, dat toen nog in het Stadion Het Diekman speelde, ook Europees een rol te spelen. In het seizoen 1972/73 bereikte het team de halve finale van de UEFA Cup, twee seizoenen later zelfs de finale. Borussia Mönchengladbach bleek in beide ontmoetingen helaas te sterk. Wel is Twente nog altijd een van slechts vijf ploegen die vanuit het voetbal in Nederland een Europese finale heeft gespeeld.

In de succesjaren rondom de landstitel speelde FC Twente ook vier seizoenen op rij in de (voorronde van de) Champions League. Eén keer hebben ze meegedaan in de groepsfase, in het seizoen 2010/11 als landskampioen.
De Tukkers hielden in de Grolsch Veste knap Inter en Tottenham op een gelijkspel, en boekten tegen Werder Bremen de tot nu toe enige Champions League-zege uit de clubgeschiedenis. Dankzij de derde plek kon het team overwinteren in de Europa League, waar het de kwartfinale bereikte.

Het waren opnieuw memorabele momenten voor FC Twente, waarvan we er vast nog veel meer gaan meemaken in de toekomst.

Lees meer:
0 reacties