De Mos kritisch na PSV-FC Twente: "Hij wil echt de baas uithangen"

Na de wedstrijd tussen PSV en FC Twente (1-0) was vooral scheidsrechter Joey Kooij de gebeten hond. De arbiter zou arrogant overkomen op het veld, en zou onterecht een geldig doelpunt van FC Twente-spits Myron Boadu hebben afgekeurd. Analist en oud-trainer Aad de Mos is normaal gesproken wel te spreken over Kooij.

"Joey is een goede scheidsrechter", zegt De Mos bij de podcast Twee Viertje. "Hij is uitgekozen uit tientallen scheidsrechters om de Eredivisie te fluiten. Hij fluit ook al Europese wedstrijden en is vierde man bij de Champions League."

De analist gaat verder: "Alleen, hij moet zich niet boven de partijen opstellen. Hij moet proberen om één van de deelnemers te zijn op het veld. Hij wil zich een beetje boven iedereen stellen. Hij maakt daardoor een gespannen indruk en keurt goals af die eigenlijk een doelpunt hadden moeten zijn."

De Mos vervolgt: "Hij is niet erg populair onder de spelers. Dat is iets wat je in je vingers moet hebben. Hij moet zich snel verbeteren, wil hij op dat niveau blijven of zelfs een niveau hoger komen. Je moet één van de spelers zijn en met ze praten en communiceren. Af en toe moet je er een dolletje in kunnen gooien, dat hebben spelers graag."

Volgens De Mos zijn er genoeg voorbeelden van arbiters die dat wel kunnen. "Ik denk aan Mario van der Ende, die goed overweg kon met spelers en trainers. Hij sprak de voetbaltaal. Kooij is wat dat betreft erg stoïcijns. Hij wil echt de baas uithangen, terwijl je soms niet de baas hoeft te zijn. Want alles spreek van zichzelf."

Het twijfelachtige optreden van Kooij had volgens De Mos ook te maken met het feit dat PSV - FC Twente een topper was. "Ik denk dat het ook met spanning te maken had. Het was een grote wedstrijd, misschien wel de eerste keer dat hij zo'n grote wedstrijd had. Dat werd hem misschien een beetje te veel", aldus Aad de Mos.

Lees meer:
0 reacties