De prijzen van voetbaltickets: een groeiend zorgpunt?

FC Twente-fans met sjaal
FC Twente-fans met sjaal Foto: © Pro Shots

Voetbal brengt fans van over de hele wereld samen en is enorm populair, niet alleen vanwege de spanning op het veld maar ook door de geweldige sfeer bij live wedstrijden. Dat weten wij voetbalfans maar al te goed! Toch lopen de prijzen van voetbaltickets in Europa sterk uiteen. Dit is vaak gespreksstof voor fans en experts. Het wordt voor sommige niet meer betaalbaar en dat is natuurlijk erg vervelend. Je kunt natuurlijk de hoogste rente van Nederland op je spaargeld krijgen, maar dan betekent niet gelijk dat de kaartjes betaalbaarder worden. Laten we eens kijken naar de prijzen van voetbaltickets.

Ticketprijzen in Europa

In landen als Engeland en Spanje betaal je flink voor een voetbalticket. In de Premier League zitten clubs als Manchester United, Liverpool en Arsenal. Bij deze clubs zijn de prijzen erg hoog. Hetzelfde geldt voor La Liga, waar je bij Real Madrid en FC Barcelona diep in de buidel moet tasten om een wedstrijd bij te wonen. Deze hoge prijzen komen door de grote vraag naar tickets, vooral bij topwedstrijden. Maar er zijn ook plekken waar het veel goedkoper kan. In Oost-Europese landen zoals Polen en Hongarije zijn de tickets veel betaalbaarder, waardoor fans voor veel minder geld kunnen genieten van het spel. In Duitsland helpen 'staanplaatsen' de prijzen laag te houden, zodat fans live kunnen kijken zonder een vermogen uit te geven. Wil jij je kaartjes ook betaalbaar houden? Je kunt dan online de spaarrente vergelijken en wat meer winst maken op je vermogen. Zo verzacht je de klap!

Een kijkje in Nederland

Nederlandse voetbalfans hebben het goed; ze kunnen genieten van spannende wedstrijden zonder de hoge prijzen die je in veel andere Europese landen ziet. In de Eredivisie kun je je favoriete team supporteren zonder een fortuin uit te geven. De stadions zitten vol met enthousiaste fans, wat de voetbalsfeer hier extra bruisend maakt.

De impact van voorgestelde btw-verhoging

Het nieuwe coalitieakkoord in Nederland met de PVV, VVD, NSC en BBB baart veel voetbalfans zorgen. Hoewel de KNVB het akkoord, dat sport erkent als belangrijk voor de samenleving, wel positief ziet, dreigen de ticketprijzen voor professioneel voetbal te stijgen. Dit komt door een geplande btw-verhoging op sportevenementen en concerten van 9 naar 21 procent. Zo'n flinke stijging zou behoorlijk in de papieren kunnen lopen voor de fans.

Wat kosten de kaartjes bij FC Twente?

Je kunt gemakkelijk online een kaartje kopen voor een thuiswedstrijd van FC Twente in de Grolsch Veste. De verkoop start ongeveer zes weken voor de wedstrijd. Afhankelijk van de tegenstander variëren de prijzen. Tegen topclubs als Ajax, Feyenoord en PSV beginnen de prijzen bij €32,50. Er is een korting voor 65-plussers, die betalen vanaf €30, en voor de Kidsclub & Young Reds zijn kaartjes €15. Tegen clubs als FC Utrecht en FC Groningen starten de prijzen bij €27,50, met lagere prijzen voor 65-plussers en de jeugdclubs. Voor wedstrijden tegen teams als Almere City en Fortuna Sittard zijn de tickets nog voordeliger, vanaf €22,50 voor reguliere tickets, €20 voor 65-plussers en slechts €10 voor de Kidsclub & Young Reds.

Onzekerheden over de toekomst

Met de voorgestelde btw-verhoging hangt de toekomst van de ticketprijzen voor voetbalwedstrijden in Nederland aan een zijden draadje. De KNVB zet zich wel in voor een duurzame toekomst van de sport, maar voetbalfans zullen moeten afwachten wat dit nieuwe kabinetsbeleid met de prijzen doet. Deze mogelijke prijsstijgingen zetten vraagtekens bij hoe toegankelijk voetbalwedstrijden straks nog zijn, en onderstrepen het belang van betaalbare tickets.

Lees meer:
0 reacties