Dieperink greep niet in bij FC Twente - NEC: "Is een misvatting"

Scheidsrechter Rob Dieperink
Scheidsrechter Rob Dieperink Foto: © Pro Shots

FC Twente won zondagmiddag in eigen huis met 2-0 van NEC, maar het duel had ook heel anders af kunnen lopen. Bij de club uit Nijmegen voelden ze zich bestolen doordat scheidsrechter Danny Makkelie geen strafschop gaf na een 'handsbal' van Max Bruns. Commentator Teun de Boer was aanwezig bij het duel in de Grolsch Veste en legt uit waarom de arbiter niet naar de stip wees.

 “Wij hebben aan het begin van het seizoen altijd een informatiebijeenkomst voor commentatoren, vanuit de KNVB”, vertelt hij in een aflevering van de Jarda Podcast op de website van ForzaNEC. “Daar zijn soortgelijke situaties vaak besproken. De KNVB wijkt hierbij af van de UEFA. Laat duidelijk zijn: als Twente-NEC een Champions League-wedstrijd was geweest, dan was dit honderd procent een penalty. De UEFA zegt sneller: ‘Hands is hands.’ De KNVB, met de nieuwe scheidsrechtersbaas Raymond van Meenen, is iets terughoudender en wil alleen ingrijpen bij ‘obvious mistakes’", weet De Boer. 

“Als een speler als Bruns van dichtbij de bal tegen zijn arm gespeeld krijgt, waarbij hij ook nog een poging doet om zijn arm terug te trekken naar zijn middenrif, dan is het volgens de KNVB te licht om een penalty te geven", vervolgt hij. "De arm was niet uitgestoken, zoals bijvoorbeeld bij Van Bommel (de aanvaller van AZ, red.) tegen PSV. Bruns probeerde zijn arm terug te trekken, maar had er alleen te weinig tijd voor. Dat was de afweging die Makkelie maakte", aldus De Boer, die weet dat de scheidsrechter eerder dit seizoen nog tekst en uitleg gaf over een aantal discutabele beslissingen bij Studio Voetbal. 

“Het probleem is, en daar komt ook een groot deel van de frustratie vandaan bij NEC, dat er dit seizoen veel situaties zijn geweest waarbij er wel een penalty is gegeven. Als dat consequent zou worden gedaan, dan was dit er ook een geweest", beseft hij. "Alleen, heel suf voor NEC, zoals Makkelie heeft beslist, zo zou het eigenlijk bij iedere situatie moeten gaan als het aan de KNVB ligt. Als iedere scheidsrechter het zo zou doen, is het helderder dan dat het nu is. Nu hebben veel NEC’ers het gevoel dat ze worden bestolen", constateert De Boer, die ook duidelijkheid geeft over de inbreng van Rob Dieperink als VAR. 

“Makkelie ging naar het scherm en daarover is een misvatting bij veel mensen. Men denkt: als hij naar het scherm gaat, dan wordt hij overruled door de VAR en moet hij op zijn advies gaan kijken. Dat is alleen niet altijd zo", verklapt hij. "Een scheidsrechter mag ook zelf kiezen om te gaan kijken, bijvoorbeeld als hij de situatie niet goed heeft kunnen beoordelen of als er na overleg met de VAR nog iets wringt. Dan kunnen ze in samenspraak zeggen: kom kijken. Dat gebeurde zondag. Makkelie is op eigen initiatief gaan kijken en heeft niet de VAR genegeerd", besluit De Boer over het opvallende moment in Enschede. 

Lees meer:
0 reacties