Excelsior promoveert, ondanks doelpunt Sem Steijn, ten koste van ADO

Sem Steijn mag volgend seizoen in de Eredivisie niet aantreden tegen zijn oude club. De speler die deze zomer naar FC Twente verkast, verloor zondag met ADO Den Haag de promotiestrijd tegen Excelsior. Mede dankzij een doelpunt van Steijn speelde ADO met 4-4 gelijk tegen Excelsior. De heenwedstrijd was in 1-1 geëindigd. Vanaf de strafschopstip bleek Excelsior echter de betere waardoor de ploeg van voormalig FC Twente-speler Mats Wieffer promoveert.

Dallinga was de eerste speler die van elf meter mocht aanleggen. Dat was echter al na een half uur spelen. De topschutter faalde oog in oog met doelman Wentges. Niet veel later was het aan de andere kant wel raak toen Verheydt de 1-0 liet aantekenen. Den Haag kon ontspannen aan de thee beginnen nadat Pires, vlak voor rust, de 2-0 scoorde.

Na rust scoorde Steijn zelfs de 3-0 en leek alles in kannen en kruiken. Excelsior herpakte zich echter en scoorde via Arzakan en Niemeijer tweemaal in een kort tijdsbestek. Daarna was er nog tien minuten te spelen en werd het billenknijpen voor de ploeg uit de Hofstad. Terwijl honderden supporters van ADO langs de lijn klaarstonden voor een pitch invasion en Sem Steijn gewisseld werd, wist Dallinga toch nog de gelijkmaker aan te laten tekenen. Dit betekende een verlenging.

In de eerste helft van de verlening wist ADO de leiding wederom te pakken. Op aangeven van Catic wist Komljenovic de 4-3 op het scorebord te schieten. Daarna nam Excelsior de wedstrijd weer in handen. In de tweede helft van de verlening kwam de knotsgekke wedstrijd weer in evenwicht nadat El Yaakoubi de 4-4 binnen kopte. De verlenging eindigde met de 4-4 stand zodat de beslissing vanaf de strafschopstip kwam.

Ook de strafschoppenserie bleek hemeltergend spannend. De beslissing viel pas na de achttiende penalty. Het was Amofa die vanaf de stip miste waardoor Excelsior promoveert naar de Eredivisie. Na het laatste fluitsignaal werd het veld bestormd door ADO fans die direct de confrontatie met de feestende supporters in het uitvak zochten.