FC Twente ambitieus: "Zou kunnen stijgen naar 65 tot 70 miljoen"
FC Twente staat na 19 competitiewedstrijden op een derde plek in de Eredivisie met 'slechts' vijf punten achterstand op Feyenoord. Voetbal International-verslaggever Tom Knipping weet wat er dit seizoen op het spel staat in de strijd om plek twee (en drie) door de nieuwe opzet in het miljardenbal.
"FC Twente maakt zonder Europese inkomsten structureel winst en het eigen vermogen is gegroeid naar een buffer die drie keer zo hoog is als bij Feyenoord", schrijft hij op de website van Voetbal International. "Kortom, het ziet er allemaal best gezond uit en vandaar ook dat de KNVB-licentiecommissie aan FC Twente de maximale score van veertig punten toekende. Zo bezien zou je overigens ook vraagtekens kunnen zetten bij de tussentijdse verkoop van Manfred Ugalde aan Spartak Moskou. Financieel gezien is het geen noodzaak om midden in de race om plek twee de spits te verkopen", constateert Knipping.
"Als FC Twente tweede zou worden, dan zou dat een ongelofelijke timing zijn", vervolgt hij. "De club heeft in tegenstelling tot AZ niets bijgedragen aan de goede coëfficiëntenscore waardoor Nederland nu een extra toegangsbewijs heeft bemachtigd, maar zou de verhoudingen in de Nederlandse subtop behoorlijk kunnen opschudden. Met 40 miljoen omzet verdient de club momenteel ongeveer hetzelfde als AZ, maar bij plaatsing voor de Champions League zou dat kunnen stijgen naar 65 tot 70 miljoen", aldus Knipping, die weet dat er ook flink geld te verdienen is door een paar goede resultaten.
"Als er dan ook nog een paar overwinningen gehaald zouden worden in de acht groepswedstrijden, zou het kunnen dat de omzet verdubbelt richting de 80 miljoen. Ter vergelijking: de eerste concurrent die op dit moment qua begroting achter FC Twente staat, FC Utrecht, verdient nog geen 30 miljoen per jaar", legt hij uit. "De vraag is vooral wat FC Twente met al dat geld zou gaan doen, helemaal als we ook nog de winst op Manfred Ugalde (hij werd voor 15 miljoen euro verkocht, red.) erbij denken. In tegenstelling tot Feyenoord hoeven er geen gaten mee gevuld te worden", weet Knipping.
"De druk en noodzaak om fors meer in voetbal te investeren zal natuurlijk hoger worden, zeker als FC Twente moet gaan spelen op het allerhoogste niveau, maar ook zou een deel aangewend kunnen worden om fundamentele problemen op te lossen", adviseert hij. "FC Twente zou versneld schulden kunnen aflossen zodat er structureel meer ademruimte komt om de voetbalsalarissen te laten stijgen en ook wil de club graag investeren in infrastructuur. FC Twente wil een nieuw trainingscomplex bouwen, maar heeft de financiering nog niet helemaal rond", besluit Knipping.