"Veel mensen vinden het leuk om in De Grolsch Veste te werken"
In Oost-Nederland delen kennisinstellingen zoals universiteiten hun expertise met FC Twente, sinds twee jaar onder leiding van innovatiemanager Ivar Hageman. Een veldlaboratorium bij FC Twente is een van de nieuwste innovaties.
"Dat geeft de wetenschap extra waarde. Bovendien helpt het Techmed Centrum van de Universiteit Twente het hele speelveld overzien, denkers en doeners aan elkaar koppelen en technologieën en innovaties met elkaar verbinden", opent Hageman in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Zo hebben we bij de universiteit een onderzoek met een drone die met een hardloper meebeweegt om belasting, beweging en belastbaarheid te meten. Daarbij houden we rekening met omgeving, het parcours. Zo krijg je een totaalbeeld van de sporter."
Bij innovatie draait het steeds meer om software, kunstmatige intelligentie en data fusion (het geïntegreerd verwerken van allerlei data). Zo is het aantal sensoren waar een patiënt mee moet werken nog groot, maar dit aantal wordt steeds lager. "Bij aandoeningen als spasticiteit of een beroerte krijgt een patiënt nu nog tientallen sensoren bevestigd om een bewegingsanalyse te kunnen maken. Nu is er een systeem met enkele sensoren. Die techniek is ook beter toepasbaar in de topsport, want waar moet met al die sensoren de bal aan de voet? Versimpeling leidt tot betere, bredere toepasbaarheid", zegt Rianne Huis in ’t Veld, bewegingswetenschapper van de Universiteit Twente.
Ook bewegen kan voorspeld worden. "Daarvoor ontwikkelen we planningssoftware om te bepalen wat het effect van chirurgische ingrepen zijn op je functioneren. Kun je bijvoorbeeld weer gewoon lopen nadat er tijdens een operatie een tumor uit beenspieren is gehaald. Je kunt vooraf bepalen of je zo’n ingreep bij een beperkte levensverwachting nog wel wil laten doen", aldus Huis in ‘t Veld.
Innovatiemanager Ivar Hageman ziet vooral betere gezondheid in de toekomst, terwijl Twentenaren graag richting de Grolsch Veste komen. "Veel mensen vinden het ook leuk om in en om het stadion te werken aan gezondheid." De stichting Scoren in de wijk heeft met FC Twente Fit, een programma waarbij in groepsverband trainingen worden gegeven aan vijftien tot twintig deelnemers, een succesprogramma in huis. "Met alle initiatieven willen de kennisinstellingen en de club een mooie bijdrage leveren aan de gezondheid van de supporters en de regio", aldus Hageman.