FC Twente boekt wisselende resultaten: "Hele andere uitgangspositie"

FC Twente wist afgelopen weekend niet te winnen van NEC. In De Grolsch Veste werd het 3-3. Een aantal weken geleden wonnen de Tukkers nog in eigen huis met 2-1 van Feyenoord. Hoe komt het dat het wel lukte tegen de Rotterdammers, maar niet tegen de Nijmegenaren? Voormalig FC Twente-trainer Gertjan Verbeek denkt niet dat de Enschedese club slapper speelde tegen NEC, dan tegen Feyenoord.

"Ik weet niet of het slapper is, maar de uitgangspositie is anders", zegt Verbeek bij VoetbalTijd. "Ze staan niet voor niets op de derde plaats, hè. Ze hebben een geweldig doelsaldo voor en weinig tegen. Het zit heel goed en degelijk in elkaar. Tegen Feyenoord doen ze mee en wordt verwacht dat Feyenoord het spel gaat maken. Dan zijn zij in een afwachtende houding en kunnen ze reageren op wat er gebeurt in de wedstrijd."

Verbeek vervolgt: "En nu, en met name in uitwedstrijden, hebben ze moeite om zelf het spel te maken. De tegenstander denkt ook: zij staan derde, dus zij moeten. Dat is een hele andere uitgangspositie. Het is dus heel logisch dat je tegen ploegen die net zo goed zijn of beter, dat je daar makkelijker tot aantrekkelijk voetbal komt dan tegen ploegen die de bus parkeren. Dat deed NEC met name in de eerste helft. Die dachten: de schade beperkt houden."

Verbeek merkte dat het bij FC Twente toen ook stugger liep. "Het werkt ook door in de ploeg. Dat zie je terug aan de lichaamstaal van de spelers. De opbouw werd steeds trager en dan kan NEC het makkelijker overeind houden, want het kost minder energie. Op een gegeven moment merken ze dat ze steeds makkelijker de ruimtes kunnen bespelen en ook in de omschakeling gevaarlijk kunnen worden. En dat merkte je met name toen ze uit de kleedkamer kwamen."

De oud-trainer eindigt met een positieve noot over FC Twente. "Je kan alleen maar de complimenten aan FC Twente geven dat ze veerkracht toonden. Ik denk dat dit uit niet gelukt was. Maar thuis met het publiek erachter zie toch dat ze tot grootste dingen in staat zijn", aldus Verbeek.

Lees meer:
0 reacties