FC Twente-fan baalt: "Roken mag niet, maar ik ben de kwaaie pier"
Ben Meijer-Hof heeft zich weer kritisch uitgelaten over de supporters van FC Twente. De Enschedese FC Twente-fan, die eerder al baalde van homofobe spreekkoren in De Grolsch Veste en daarom een roze supportersvereniging wilde oprichten, is niet te spreken over zijn rokende medesupporters.
Meijer-Hof hoopt met een petitie af te dwingen dat er wordt opgetreden tegen roken in het stadion, aangezien er een rookverbod geldt in De Grolsch Veste. De Enschedeër is longpatiënt en zit met zijn scootmobiel in het gehandicaptenvak, maar ondervindt daar ook hinder van rokers.
"Iedereen kan zien dat ik adem te kort kom. En toch wordt er volop gerookt in het stadion, óók in mijn eigen vak", zegt Meijer-Hof in gesprek met de Tubantia. "Afgelopen weekeinde ook weer, door andere supporters direct naast me. Jonge kerels. Maar als je ze vraagt om niet te roken, dan kijken ze kwaad aan. En ze doen er niks op uit. Roken mag niet, maar ik ben dan de kwaaie pier. Dat is de omgekeerde wereld."
Meijer-Hof heeft permanent extra zuurstof nodig. "Dat je aan het zuurstof zit, betekent natuurlijk niet dat je dan geen last meer hebt van rook. Ik krijg het gewoon ontzettende benauwd", meent hij. De FC Twente-fan heeft al regelmatig stewards om hulp gevraagd, maar zij kwamen niet echt in actie. "Ja, wat moet hij doen dan? Kijk om je heen: in het hele stadion wordt gewoon gerookt."
Hij heeft zijn ongenoegen ook al eens kenbaar gemaakt in een brief aan de directie van FC Twente, maar ziet geen oplossing. "Een bordje bij de ingang is echt niet genoeg. De club moet actief veel meer doen. Ik vermoed trouwens dat dit niet alleen bij Twente speelt, maar ook in de andere voetbalstadions." Meijer-Hof, die de club ook al eens vroeg om scherper op te treden tegen sfeeracties met vuurwerk, is daarom een petitie begonnen. De petitie is op dit moment 72 keer ondertekend.
FC Twente kan een roker zelf een stadionverbod opleggen, maar heeft dat nog nooit gedaan. "Maar dat betekent niet dat we het op z'n beloop laten", reageert woordvoerder Richard Peters. "Er hangen natuurlijk overal bordjes dat er niet gerookt mag worden. Het wordt ook heel duidelijk voor de wedstrijden door de stadionspeaker omgeroepen. Als we rokers zien, dan sturen we een flexteam op pad die de mensen gaat vragen om de sigaret te doven. Maar als ze aankomen is ie vaak al uit. Het is allemaal niet zo simpel."