FC Twente kijkt af bij Arsenal: "Dat zette aan tot nadenken"

Emirates Stadium
Emirates Stadium Foto: © Orange Pictures

FC Twente gaat samen met Universiteit Twente, Saxion en ROC Twente een platform lanceren voor maatschappelijke- en sport-wetenschappelijke innovaties. De projecten focussen zich op innovatie in voetbal, dataverzameling en innovatie in sportmedische faciliteiten.

Niet alleen topsporters van FC Twente worden hiermee geholpen. "Zo gaan onze innovaties naast topsport vast een bijdrage leveren aan een gezonde regio Twente", zegt Saxion-docent Ivar Hageman in gesprek met SaxNox. "We zijn dan ook in gesprek met verschillende zorgorganisaties om te kijken of we elkaar hier kunnen helpen en versterken. Zo wordt de Twente speler fitter, maar de Twentse supporter en andere Tukkers evengoed. Een fitter FC Twente én een fitter Twente."

Hageman kijkt bijvoorbeeld naar Arsenal. "Ik bezocht onlangs op een studiereis Arsenal. Ze hebben daar ook een businessmodel en een heel team rondom duurzaamheids-thematiek." Het Emirates Stadium is duurzaam. "Maar evengoed de supporters worden gestimuleerd in circulair gedrag. Onder het stadion vind je een ecosysteem van afvalscheiding. Dat zette tot nadenken."

Uiteindelijk is het doel dat de regio Twente een 'eigen Twentse academie' krijgt. Een beetje zoals bij PSV en Brainport Eindhoven. "We hebben een heel slimme regio, met drie kennisinstellingen en veel hightech en data-bedrijven in sport en gezondheid", zegt Hageman. "Onderwijs en onderscheidende health en techbedrijven liggen hier op korte afstand", vult Welling aan. 

"Er is een gigantisch potentieel met de volksaard van het noaberschap erbij: samen doen. En dan mogen we best iets minder bescheiden zijn en die kans tot techregio in sport- en gezondheid omarmen. We hebben net zo goed een unique selling proposition." Hageman vult aan "Waarbij FC Twente de aorta is om de kennis en kunde van onze kennisinstellingen te verbinden en samen te laten stromen", besluit Hageman.

Lees meer:
0 reacties