FC Twente naar Champions League? Dit startbedrag ligt er klaar

Champions League
Champions League Foto: © Orange Pictures

FC Twente is hard op weg om als derde te eindigen in de Eredivisie. De Tukkers zouden zich dan plaatsen voor de voorronde van de Champions League en moeten twee voorrondes overleven om het hoofdtoernooi te bereiken. Bij een nederlaag in de voorrondes is het vangnet de groepsfase van de Europa League.

Mocht FC Twente stunten en zich plaatsen voor de Champions League, dan stromen de miljoenen binnen zonder dat er tegen een bal getrapt is. "Voor FC Twente zal het vermoedelijk om een startbedrag tussen de 25 en 30 miljoen euro gaan", schrijft Rik Elfrink op de website van het Eindhovens Dagblad.

Bij PSV en Feyenoord, die zich rechtstreeks gaan plaatsen voor de groepsfase, gaat het zonder recettes om ongeveer 39 respectievelijk 37 miljoen euro aan UEFA-prijzengeld. "FC Twente staat een stuk lager dan Feyenoord en PSV op de Europese ranglijst van de UEFA en wordt daarom minder bedeeld", aldus Elfrink. Naast het startgeld is er ook in het hoofdtoernooi, dat komend seizoen op de schop gaat, heel veel geld te verdienen.

Mocht FC Twente naar de groepsfase van de Europa League gaan, dan pakken de Enschedeërs alsnog veel geld. Ook voor het tweede Europese toernooi heeft de UEFA het prijzengeld verhoogd. "FC Twente zal het dan met zo'n 10 tot 11 miljoen euro moeten doen", weet Elfrink. Het startbedrag voor AZ, als de Alkmaarders naar de groepsfase van de Europa League gaan, ligt waarschijnlijk rond de 12 tot 13 miljoen euro.

Daar blijft het niet bij. "Per groepsduel is in de Europa League een winstpremie van 450.000 euro te verdienen en ook een redelijk plekje in de eindstand levert al snel 1,5 miljoen extra op", besluit Elfrink.

Lees meer:
0 reacties