FC Twente 'overklast' Ajax: "Dat bleek Vlap perfect te herkennen"

Michel Vlap
Michel Vlap Foto: © Pro Shots

FC Twente heeft zondagmiddag overtuigend gewonnen van Ajax. In De Grolsch Veste werd het 3-1 voor de Tukkers, maar volgens Pieter Zwart van Voetbal International had de score nog veel hoger kunnen uitvallen.

Zwart maakte een tactische analyse en zag dat FC Twente Ajax heeft overklast, mede dankzij Michel Vlap. "Wat Ajax wilde bereiken met Chuba Akpom als tweede aanvallende middenvelder, kreeg Twente wél voor elkaar", schrijft Zwart op de website van Voetbal International. "Oosting begon in de voorbereiding al met het inslijpen van de vrije rol van Vlap op links. Daar bleef Ajax voortdurend een antwoord op schuldig."

"Vlap bleek perfect de momenten te herkennen waarop Sivert Mannsverk of Benjamin Tahirovic besloot om door te stappen op een van de controleurs van FC Twente. Dan dook hij op als tweede nummer 10 om Ajax in de problemen te brengen", zag Zwart. "Vlap kreeg zoveel ruimte van Ajax dat hij in de eerste helft zelfs de Twente-speler was met de meeste balcontacten, een statistiek die vrijwel altijd voorbehouden is aan centrale verdedigers of middenvelders."

"Die vele toucheringen zette Vlap om in doelgevaar. Halverwege was hij de man met de meeste schoten, gecreëerde kansen en passes naar het laatste gedeelte van het veld. Bij al het gevaar van Twente was de hangende linksvoor betrokken", aldus Zwart, die zag dat Ajax-trainer Maurice Steijn in de rust ingreep met twee wissels. Vlap kwam daardoor in de tweede helft minder in het stuk voor.

"Hij paste een dubbele wissel toe door Anton Gaaei (voor Rensch) en Kenneth Taylor (voor Mannsverk) te brengen", analyseert hij. "Daarnaast maakte Steijn met een omzetting een einde aan de vrijheid voor Vlap. Bij balbezit van Twente ging Akpom nadrukkelijk als tweede aanvallende middenvelder naast Berghuis spelen. Dit betekende dat Tahirovic en Taylor als controleurs in positie konden blijven om de zwervende Vlap op te vangen. Aan de lange periodes van balbezit van Twente kwam daarmee een einde. Oosting besloot te reageren door in de voorhoede verse benen te brengen voor de omschakeling."

Met Mitchell van Bergen, Ricky van Wolfswinkel, Naci Ünüvar en Daan Rots, die na de wissel van Sem Steijn op tien ging spelen, loerde FC Twente op de ruimtes die kwamen in de Ajax-defensie. Tien minuten voor tijd leverde dat de bevrijdende 3-1 op. "Die goal was een van de vele momenten die onderstreepten dat FC Twente opereerde als team en dat het bij Ajax een zooitje was."

Lees meer:
0 reacties