FC Twente start innovatieve samenwerking met ROC, Saxion en UT

De Grolsch Veste
De Grolsch Veste Foto: © Pro Shots

FC Twente gaat samen met Universiteit Twente, Saxion en ROC Twente een platform lanceren voor maatschappelijke- en sport-wetenschappelijke innovaties. De projecten focussen zich op innovatie in voetbal, dataverzameling en innovatie in sportmedische faciliteiten.

Zo worden bijvoorbeeld blessures onderzocht. Met hulp van het Enschedese sportsoftware-bedrijf Movella gekozen voor sensoren op de lichamen van voetballers, die vervolgens werden omgetoverd tot 3D-avatars."Zo worden spelersacties in voetbalgame FIFA trouwens ook nagebootst", zegt Wouter Welling, bewegingswetenschapper bij Pro-F Fysiotherapie en betrokken de projecten, in gesprek met SaxNox

"We lieten onze sporters met sensoren parcours afleggen. We konden nu waardes creëren als gewrichtshoeken, heuphoeken en kniehoeken. En ook zien: hoe reageert bij die terugkerende speler de geopereerde kant ten opzichte van de niet-geopereerde kant? Metingen rechts en links wil je symmetrisch hebben", vervolgt hij. 

Hiermee hoopt hij dat het aantal blessures afneemt. "Jij kent angst als spits door je knieblessure, dat je er direct weer doorheen gaat. Dan kan ik je voorspiegelen: maar jouw data, bijvoorbeeld kniehoek, zit op een niveau van een fitte speler. Heb alle vertrouwen."

Lees meer:
0 reacties