FC Twente strijdt tegen uitsyndroom: "Dat is best verwonderlijk"

FC Twente viert zege bij Excelsior
FC Twente viert zege bij Excelsior Foto: © BSR Agency

Het is bekend dat De Grolsch Veste een nagenoeg onneembare vesting is. Rondom FC Twente heerst echter ook het stigma dat de ploeg moeite heeft om de punten buiten Enschede binnen te halen, maar klopt dit wel? Bart Frouws dook in de statistieken en schreef in VI over het 'uitsyndroom' van de Tukkers.

"Dijkhuizen merkte op dat bij FC Twente al jaren een 'extreem groot' verschil zichtbaar is tussen de prestaties in Enschede en in uitduels", begint hij in Voetbal International. "Die opmerking kwam vlak voor de aftrap binnen bij de spelersgroep van FC Twente en werkte als extra brandstof. Het elftal van Joseph Oosting stond binnen de kortste keren met 3-0 voor en beleefde een eenvoudige avond in Kralingen", blikt de verslaggever terug.

Frouws ziet echter dat de Tukkers dit seizoen veel beter zijn gaan presteren in uitwedstrijden ten opzichte van vorig seizoen. "Toen pakte de ploeg slechts 21 punten buitenshuis, en eindigde het in een ranglijst op basis van uitwedstrijden op de achtste plaats. Op diezelfde ranglijst staat FC Twente dit seizoen derde en aankomend weekend kan op bezoek bij degradatie-kandidaat Vitesse het puntentotaal van vorig jaar al worden overtroffen", constateert hij.

"Met Van Wolfswinkel voorop, gaat het FC Twente dit jaar een stuk beter af buitenshuis. Dat is op het eerste gezicht best verwonderlijk", vervolgt Frouws. "De ploeg van trainer Joseph Oosting creëert namelijk minder kansen, komt tot minder pogingen tussen de palen en voetbalt ook nog minder expected goals bij elkaar. Toch zijn de resultaten beter. Waar FC Twente zichzelf vorig seizoen regelmatig tekort deed in aanvallend opzicht, wordt er nu juist meer gescoord dan verwacht had mogen worden. De datamodellen schrijven zo'n zeventien doelpunten voor, maar het zijn er al twintig", constateert hij.

Stand in uitwedstrijden

1. PSV: 32 punten uit 12 uitwedstrijden
2. Feyenoord: 28 punten uit 11 uitwedstrijden
3. FC Twente: 19 punten uit 11 uitwedstrijden

4. AZ: 19 punten uit 11 uitwedstrijden
5. Sparta Rotterdam: 17 punten uit 12 uitwedstrijden

Lees meer:
0 reacties