FC Twente Vrouwen werkt samen: "Meer talent uit de regio halen"

Rene Roord in De Grolsch Veste
Rene Roord in De Grolsch Veste Foto: © NESimages

FC Twente Vrouwen en het Twents Regioteam werken al enige tijd samen, om zo talentvolle voetbalsters in de regio een kwalitatief sterker platform te bieden. Door de samenwerking is de jeugdopleiding van FC Twente Vrouwen nauw verbonden bij de ontwikkeling van talentvolle regionale speelsters, zo geeft de club aan.

Het Twents Regioteam is actief sinds 2013. Ilona Loohuis, voorzitter van de Stichting, is blij met de samenwerking met FC Twente. "Het platform is voor de regio erg belangrijk", zegt ze op de clubwebsite. "Talentvolle speelsters worden nu in beeld gebracht en kunnen naar de toekomst kijken. Dat werkt heel motiverend omdat we ze perspectief bieden, doordat meerdere speelsters vanuit ons Twents Regioteam nu bij FC Twente Vrouwen voetballen."

Het ontwikkelprogramma van het Twents Regioteam is ook al genomineerd is geweest voor de UEFA Hattrick award voor beste talentontwikkeling in het vrouwenvoetbal op Europees vlak. "Het is belangrijk dat de ontwikkeling van jonge meiden die bij voetbalclubs voetballen, serieus wordt genomen", geeft Loohuis aan. "Het voetballandschap voor meiden is erg divers waardoor niet elke speelster dezelfde kans krijgt. Wij bieden daarom talentvolle voetbalsters al op jonge leeftijd een platform."

"Alle speelsters blijven gewoon voetballen bij hun vereniging, aanvullend ontwikkelen zij zich op meerdere momenten met andere talentvolle meiden uit de regio Twente", gaat ze verder. "Het kosteloze zondagprogramma bestaat uit om de week trainen in regioteams, op de andere zondag is er ruimte voor andere trajecten zoals (BVO-) toernooien, wedstrijden tegen jongens op hoofdklasseniveau, wendbaarheidstraining of andere ontwikkelprogramma’s."

Op vrijdagen is er een extra aanvullend programma. "Volgens het ASM principe; de training bestaat dan uit o.a. kickboks-, judo-, coördinatie-, corestability- en krachttraining. Volgens wetenschappelijk onderzoek draagt het trainen en dus versterken van andere spiergroepen bij aan het verminderen van blessures en worden sporters, in dit geval de voetbalsters, completer", weet Loohuis.

De afgelopen jaren zijn er bijna vijftig speelsters doorgestroomd naar FC Twente. Op dit moment zijn er meerdere speelsters actief die een verleden hebben bij het Twents Regioteam. Het Onder 16-elftal en het Beloftenteam bestaan voor een groot gedeelte uit speelsters van dit traject, maar ook speelsters uit de eerste selectie zoals bijvoorbeeld Ella Peddemors en Wieke Kaptein hebben deelgenomen aan activiteiten van het Twents Regioteam.

"We proberen op deze manier het opleidingstraject voor meiden te verbeteren", zegt Rene Roord, technisch manager bij FC Twente Vrouwen. "Uiteraard voor het belang van de speelsters, maar ook om meer talent uit de regio te halen voor FC Twente Vrouwen. Het Twents Regioteam past heel goed in het ontwikkelingsplan voor de jeugdopleiding van FC Twente Vrouwen", oordeelt hij.

Lees meer:
0 reacties