FC Twente wil AZ achterna: "Kijken met jaloezie naar elkaar"

Sfeeractie bij FC Twente
Sfeeractie bij FC Twente Foto: © Pro Shots

Komend weekend treffen FC Twente en AZ elkaar in de 26e speelronde van de Eredivisie. Eerder dit seizoen in Alkmaar eindigde het duel tussen de nummers vijf en vier in 1-1.

"Beide ploegen zullen soms met jaloezie naar elkaar kijken", zo schrijft Leon ten Voorde op de website van de Tubantia. Zo zullen ze in Alkmaar met jaloezie naar de sfeer in Enschede kijken. "Bij AZ zie je opvallend vaak lege plekken, zelfs bij Europese wedstrijden. Dat is in Enschede ondenkbaar. Bij de volksclub FC Twente is het een stuk rauwer en temperamentvoller dan bij het gematigde AZ."

FC Twente zal juist weer jaloers zijn op de jeugd van de Alkmaarders. Dat heeft onder meer te maken met de financiën. "AZ pompt jaarlijks 5 miljoen euro in de opleiding en de club verdiende in de voorbije seizoenen meer dan 60 miljoen aan de verkoop van zelf opgeleide spelers als Teun Koopmeiners, Guus Til, Myron Boadu, Owen Wijndal en Calvin Stengs. Zet die 5 miljoen eens af tegen de 1,6 miljoen die FC Twente en Heracles gezamenlijk in de academie stoppen."

Maar ook de faciliteiten van beide jeugdcomplexen speelt een rol. "Bij AZ is een schoolgebouw op het terrein en zijn ze bezig met dertig eenpersoonskamers, zodat jeugdspelers overdag op de club kunnen blijven. In Hengelo zijn onlangs veredelde noodlokalen geplaatst, omdat de spelers anders tussen de trainingen door nergens terecht konden. De gesprekken over een grondige renovatie van het trainingscomplex lijken de goede kant op te gaan, maar er moet nog heel wat gebeuren voordat het niveau van AZ is bereikt."

Toch zullen de Tukkers op den duur AZ voorbijstreven, zo verwacht onderzoeker Job Gulikers. "FC Twente is in potentie de vierde club van Nederland. Een club als AZ heeft lang niet dat achterland van FC Twente. Zij hebben van het transferbeleid hun businessmodel gemaakt en dat doen ze heel erg goed. Bij FC Twente worden ze daarin nog belemmerd, omdat ze een groot deel van de transferopbrengsten moeten afstaan aan andere partijen. Als je daar vanaf bent, kun je echt een volgende stap zetten."

Nederlands elftal

Nederland wint voor 100 (!) keer je inzet!

Het Nederlands elftal start de EK-kwalificatiecampagne vrijdagavond met een zware uitwedstrijd tegen vicewereldkampioen Frankrijk. Weet Oranje te winnen in Parijs? Als nieuwe speler bij BetCity krijg je maar liefst bij een zege van Nederland! Schrijf je hier in claim de Odds Boost!

Voor bestaande spelers is er ook een mooie actie bij BetCity. Stort 20 euro en kreeg een Free Bet van 5 euro voor Frankrijk - Nederland! Claim hier de bonus!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
1/04
Excelsior
18:45
FC Twente
zo
9/04
FC Twente
12:15
SC Cambuur
zo
16/04
FC Utrecht
14:30
FC Twente
zo
23/04
FC Twente
12:15
Sparta Rotterdam
zo
7/05
FC Emmen
12:15
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Ajax 26 44 55
3 PSV 26 36 53
4 AZ 26 22 53
5 FC Twente 26 22 47
6 Sparta Rotterdam 26 14 46
7 FC Utrecht 26 1 38
8 NEC 26 9 34
Bekijk de hele stand