FOTO | FC Twente naar de Champions League? Dit zijn de scenario's

Douglas loopt het veld op bij het Champions League-duel tussen FC Twente en Internazionale
Douglas loopt het veld op bij het Champions League-duel tussen FC Twente en Internazionale Foto: © Pro Shots

FC Twente staat nog altijd derde in de Eredivisie en dus gloort er iets moois in Enschede. De voorsprong op nummer vier AZ bedraagt nu twee punten met nog twee wedstrijden te spelen.

Derde plek

Voor FC Twente lonkt dus de derde plaats, wat plaatsing voor de voorronde van de Champions League zou betekenen. Mochten de Tukkers op deze plek eindigen, dan wacht de derde voorronde van het kampioenenbal (zie hier). Mogelijke tegenstanders zijn dan de nummer vier van Frankrijk (momenteel Lille OSC), de nummer twee van Portugal (momenteel Benfica), de nummer twee van België (momenteel Anderlecht), de nummer twee van Schotland (momenteel Rangers FC) of een van de drie ploegen die zijn doorgestoten vanuit de tweede voorronde en geen kampioen zijn geworden van hun land.

FC Twente heeft geen geplaatste status. Mochten de Enschedeërs de derde voorronde overleven dan wacht in de play-offronde een van de andere tegenstanders uit de derde voorronde. Bij winst in die ronde is de groepsfase van de Champions League binnen. Mocht FC Twente in een van de voorrondes van de Champions League stranden, dan is de club al wel verzekerd van de groepsfase van de Europa League.

Data Champions League
22 juli: loting derde voorronde
5 augustus: loting play-offronde
6/7 augustus: eerste wedstrijd derde voorronde
13 augustus: tweede wedstrijd derde voorronde
20/21 augustus: eerste wedstrijd play-offronde
27/28 augustus: tweede wedstrijd play-offronde
29 augustus: loting groepsfase

Tweede plek

FC Twente kan nummer twee Feyenoord niet meer achterhalen. De Rotterdammers zijn verzekerd van de groepsfase van de Champions League, die komende zomer op de schop gaat. In de nieuwe opzet is er geen poulefase meer, maar komt er één ranglijst van 36 deelnemende clubs. Alle ploegen spelen acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, waarvan vier thuis en vier uit.

Het kwalificatieschema van de Europese toernooi
Het kwalificatieschema van de Europese toernooi Foto: © Bert Kassies

Vierde plek

Mocht AZ in de resterende twee wedstrijden nog over FC Twente gaan, dan is er nog geen reden voor paniek in Enschede. Dan is de vierde plek namelijk goed voor de groepsfase van de Europa League, wat ook het vangnet is bij de derde plaats. Ook de Europa League krijgt een andere opzet met een grote poule van 36 deelnemers. In de Europa League worden ook acht groepsduels gespeeld.

Data Europa League
18/19 juni: loting tweede voorronde
22 juli: loting derde voorronde
25 juli: eerste wedstrijd tweede voorronde
1 augustus: tweede wedstrijd tweede voorronde
5 augustus: loting play-offronde
8 augustus: eerste wedstrijd derde voorronde
15 augustus: tweede wedstrijd derde voorronde
22 augustus: eerste wedstrijd play-offronde
29 augustus: tweede wedstrijd play-offronde
30 augustus: loting groepsfase

Vijfde plek

De vijfde plek in de Eredivisie is door de bekerwinst van Feyenoord goed voor de tweede voorronde van de Europa League. Er moeten dan drie voorrondes overleeft worden om de groepsfase van de Europa League te halen (zie bovenstaand schema van Bert Kassies). Bij een nederlaag in de tweede voorronde wacht de derde voorronde van de Conference League en is het zelfs mogelijk dat Europees voetbal na twee voorronde voorbij is. Ook bij een overwinning in de tweede voorronde van de Europa League en een nederlaag in de derde voorronde is Europees voetbal tot de winterstop nog niet zeker. Bij de play-offronde van de Europa League is het vangnet bij een nederlaag wel de groepsfase van de Conference League.

In de play-offs, die gaat tussen de nummers zes tot en met negen, kan er gestreden worden om een startbewijs voor de tweede voorronde van de Conference League. De winnaar moet drie voorrondes overleven om de groepsfase te halen. De Conference League bestaat komend seizoen ook uit één poule, maar alle 32 ploegen spelen slechts zes wedstrijden.

Data Conference League
18/19 juni: loting tweede voorronde
22 juli: loting derde voorronde
25 juli: eerste wedstrijd tweede voorronde
1 augustus: tweede wedstrijd tweede voorronde
5 augustus: loting play-offronde
8 augustus: eerste wedstrijd derde voorronde
15 augustus: tweede wedstrijd derde voorronde
22 augustus: eerste wedstrijd play-offronde
29 augustus: tweede wedstrijd play-offronde
30 augustus: loting groepsfase

Ticketverdeling Nederland

Ticketverdeling Eredivisie
Nummer 1: groepsfase Champions League
Nummer 2: groepsfase Champions League
Nummer 3: derde voorronde Champions League (verzekerd van groepsfase Europa League)
Nummer 4: groepsfase Europa League
Nummer 5: tweede voorronde Europa League
Winnaar play-offs: tweede voorronde Conference League

Lees meer:
0 reacties