Gakhokidze geniet: "Dertig jaar hebben we op deze dag gewacht"

Giorgi Gakhokidze in actie voor FC Twente
Giorgi Gakhokidze in actie voor FC Twente Foto: © Pro Shots

Georgië staat voor het EK-debuut. Dinsdag wacht om 18.00 uur tegen Turkije de eerste EK-wedstrijd ooit voor het land uit de Kaukasus. Giorgi Gakhokidze kan zich de taferelen nog herinneren op het moment dat Georgië zich via de play-offs wist te plaatsen.

"We zijn heel emotionele mensen. Snap je?", zegt de oud-speler van PSV en FC Twente in gesprek met Voetbal International. "Een droom, voor de allereerste keer naar een EK… Ongelooflijk. Dertig jaar hebben we op deze dag gewacht."

Georgië eindigde in de kwalificatiepoule achter Spanje, Schotland en Noorwegen op de vierde plaats, maar verraste in de play-offs tegen Luxemburg en Griekenland. "De supporters hebben ons erdoorheen gesleept", meent Gakhokidze, die aangeeft dat Georgië een voetbalgek land is. "Dat is nauwelijks voor te stellen."

"Ik zal je een voorbeeld geven", vervolgt de voormalig linksbuiten. "Als iemand nog twintig euro overheeft, geeft hij dat uit aan een wedstrijdkaartje. De supporters brengen energie, zorgen ervoor dat de spelers tekeergaan. Ook voor de spelers is dit natuurlijk een enorme motivatie. We hebben veel talent, zelfs op de bank. Meerdere spelers kunnen een wedstrijd beslissen. Niet alleen Kvaratskhelia, maar ook Chakvetadze, Davitashvili en Mikautadze."

Dinsdag wacht in Dortmund de eerste wedstrijd tegen Turkije. "Dat wordt moeilijk", denkt Gakhokidze. "Turkije speelt een soort thuiswedstrijd en is dus favoriet. Hopelijk komen we goed voor de dag, want de eerste wedstrijd is belangrijk. Die bepaalt het gevoel. Als we winnen, is dat een heel grote stap voor Georgië. Dat zou een boost geven. Daarna weet je nooit wat er kan gebeuren."

Lees meer:
0 reacties