Gesneuvelde FC Twente-fan krijgt viaduct: "Te jong gestorven"

Jos ten Brinke is geëerd met een eigen viaduct. De oud-militair heeft een brug over de Rondweg in Borculo naar zich vernoemd gekregen.

Op het viaduct staat de tekst 'Soldaat der 1e klasse Jos ten Brinke'. De geboren Enschedeër overleed op 7 september 2008 in Afghanistan nadat het pantservoertuig waarin hij zat op een bermbom reed. Ten Brinke, die in Rekken woonde, werd slechts 21 jaar.

Nu bijna zestien jaar later zijn ze hem nog niet vergeten en is een viaduct naar Ten Brinke vernoemd. "Een stoere jonge vent", zegt burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland in zijn toespraak, opgeschreven door De Gelderlander. "Hij kon slecht tegen zijn verlies en ging altijd voorop in de strijd. Na de basisschool in Rekken volgde het Assink lyceum in Eibergen. Fan van FC Twente!" Op foto's is Jos onder meer in een rood FC Twente-shirt te zien. Dat zorgde voor kippenvel en tranen. "Jos is veel te jong gestorven."

Zijn toenmalige commandant, luitenant-kolonel Peter Floor, was ook bij het eerbetoon aanwezig en beschrijft wat er op die noodlottige 7 september gebeurde. "Na een paar dagen te hebben doorgebracht in een observatiepost reed Jos met zijn collega's in een pantserwagen terug naar hun basis in de Baluchi-vallei, 19 kilometer ten noorden van Tarin Kowt. Rond drie uur kregen wij bericht dat ze hun positie gingen verlaten. De pantserwagen reed op een bermbom", aldus Floor.

"De explosie maakte een einde aan het leven van de toen 21-jarige Jos en veranderde het leven van familie, vrienden en collega's voor altijd", vervolgt hij. "Je betaalde de hoogste prijs, maar bent niet vergeten. En je wordt ook nooit vergeten. Op je sterfdag voetballen we met de collega's van toen nog elk jaar tegen je familie op een knollenveld in Rekken om de Jos ten Brinke-cup. En in Vught wordt je naam nog elk jaar genoemd bij de herdenking."

Volgens Floor is Ten Brinke 'niet voor niets gestorven'. "Hij heeft uiterst belangrijk werk verricht in Afghanistan. Ik weet dat uit ervaring, want ik was een jaar eerder commandant in het gebied. Zijn inzet verdient waardering, respect en is ook een waarschuwing voor de toekomst. Jos is niet vergeten. Er is hier in Berkelland nu een viaduct naar hem vernoemd om omgekomen veteranen zoals Jos nog meer zichtbaar te maken. Inmiddels zijn er in Nederland 32 viaducten vernoemd naar militairen die gesneuveld zijn op vredesmissies. In totaal willen we er 46 vernoemen."

Lees meer:
0 reacties