GroenLinks niet blij met 'Toeter Tukkers' en vuurwerk na Oranje-zege

Vuurwerk bij De Grolsch Veste in 2020
Vuurwerk bij De Grolsch Veste in 2020 Foto: © BSR Agency

Ook in Enschede was het zaterdagavond groot feest nadat het Nederlands elftal de halve finale van het EK had bereikt. In de stad gingen vele mensen de straat op, werd er getoeterd en vuurwerk afgestoken. Een groot feest dus, maar daar was GroenLinks Enschede niet zo blij mee.

'Toeterend de weg blokkeren en vuurwerk afsteken mag niet. Dat geeft overlast', aldus de politiek partij. De fractie vroeg burgmeester Roelof Bleker maandagavond om opheldering. Zo liepen de singels en toevoerwegen naar binnenstad van Enschede vast door toeterende auto's. Op rotondes stonden mensen met vlaggen te hossen, en werd er veel vuurwerk afgestoken.

Volgens GroenLinks kan feesten op deze manier niet door de beugel. Veel mensen en dieren worden daar bang van, aldus GroenLinks Enschede-voorman Bart Peeters Weem. Het raadslid wilde van burgemeester Bleker weten hoe er zaterdag is gelet op de naleving van de verkeersregels en het vuurwerkverbod. Ook wil hij weten hoe dat woensdag geregeld gaat worden, als Oranje tegen Engeland speelt.

"Er zijn verkeersopstoppinkjes geweest", geeft Bleker toe, geciteerd door Tubantia. "Maar busbanen en dus de routes voor hulpdiensten zijn vrij gebleven." Het is niet te handhaven, zegt Bleker. "Het is een uitzonderlijke situatie. Een EK of WK hebben we niet zo vaak. En we leren van andere culturen hoe je een feest ook kunt vieren. Dat zal leiden tot wat overlast. Zolang het een mooi feest is, moet je uitkijken met scherp ingrijpen. Dat kan averechts werken", aldus Bleker. 

Lees meer:
0 reacties