"Het reddingsplan van FC Twente was gebaseerd op Hakim Ziyech"

Ted van Leeuwen was in het verleden werkzaam bij FC Twente. De technisch directeur was destijds betrokken bij de transfer van Hakim Ziyech naar Ajax.

Dat was volgens Van Leeuwen 'spectaculair'. "Om te beginnen kijk je eerst naar het contract. Dat had ik niet gemaakt, dat was voor mij gebeurd. Wat is er weggegeven, wat hou je over? Er was een percentage voor de speler, een percentage voor de agent, percentage voor de vorige club - SC Heerenveen - en dan is er altijd nog 5% solidarity", legt Van Leeuwen uit in de Cor Potcast.

Hij is toen aan het rekenen geslagen, wat FC Twente dan over zou houden. "FC Twente was toen echt in een hele moeilijke situatie. Ik heb geloof ik wel twintig spelers verkocht, ofzo. Zij hadden een financieel reddingsplan opgesteld en dat was gebaseerd op Hakim Ziyech. Op de waarde van Hakim Ziyech. Als ik dat bedrag niet zou halen, netto, dan mochten we Ziyech niet verkopen. Hij was de financiering."

En toen klopte Ajax aan: "Ajax had zichzelf verteld dat ze nooit meer zoveel moesten uitgeven voor binnenlandse transfers. Dat was een paar keer flink misgelopen. Daar hebben we een hele dag over gedaan, in Apeldoorn. Dat was met Marc en Jeroen Slob. Hij was heel belangrijk daarin. Toen zijn we uiteindelijk bij elkaar gekomen. "

Van Leeuwen vertelt vervolgens over het proces van die onderhandelingen. "Alles moet passen. Ajax had net in die week ervoor met 4-0 in Rostov verloren. De window dreigde dood te gaan, dus Ziyech had al vier wedstrijden gespeeld. Hoe verschrikkelijk veel zaakwaarnemers en clubs ik voor hem over de vloer heb gehad, dat wil je niet weten. Ik ben er zelfs nog voor bedreigd. Uiteindelijk wordt onder druk alles vloeibaar."

Aan het einde van de dag waren de clubs eruit. "Pas toen we echt op tafel gooiden hoe het in elkaar zat en waarom ik dat en dat streefbedrag moest halen, toen kwam Ajax langzaam ook met wat de pijnpunten waren. Toen hebben we het gevonden. De oplossing werd gevonden in de finale van de Europa League, de Champions League... Daar zaten wat premies aan vast. Dat gingen ze toch nooit halen, uiteindelijk hebben ze ze allemaal gehaald", lacht Van Leeuwen.

Nederland - Verenigde Staten

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de finales! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen de Verenigde Staten. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van de VS! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
6/01
FC Twente
20:00
FC Emmen
za
14/01
Ajax
21:00
FC Twente
zo
22/01
FC Twente
14:30
FC Utrecht
wo
25/01
Vitesse
18:45
FC Twente
zo
29/01
FC Twente
12:15
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
Bekijk de hele stand