Highlights uit de historie van FC Twente

Erik ten Hag, Jan van Staa en Steve McClaren
Erik ten Hag, Jan van Staa en Steve McClaren Foto: © Pro Shots

FC Twente is in 1965 ontstaan door het samengaan van Enschedese Boys en Sportclub Enschede. Deze club kent een bewogen geschiedenis vol ups en downs. Ben jij ook een echte fan? Haal die vlaggenstok dan in huis en lees verder. Hier volgen een aantal highlights uit de geschiedenis van onze beroemde voetbalclub uit Enschede.

De legendarische Nacht van Vrieler

De oprichting van FC Twente vond plaats tijdens de beroemde Nacht van Vrieler op 13 april 1965. Deze historische gebeurtenis markeerde de fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys. Dit betekende het begin van een nieuwe era voor het voetbal in Enschede. Ondanks aanvankelijke weerstand stemden de leden van beide clubs voor de fusie, waardoor FC Twente ontstond.

De gloriedagen onder Kees Rijvers

Onder leiding van de ambitieuze trainer Kees Rijvers beleefde FC Twente zijn gloriedagen in de jaren 60 en 70. Rijvers bracht een verjonging in het team en bouwde aan een uitgebalanceerd elftal. Het hoogtepunt was het seizoen 1968-1969, waarin FC Twente uitgroeide tot de sensatie van de Eredivisie en zelfs lange tijd meestreed om het kampioenschap.

Europese successen en de eerste hoofdprijs

FC Twente maakte ook indruk in Europa, met memorabele optredens in toernooien zoals de UEFA Cup. In 1977 veroverde de club haar eerste grote hoofdprijs door de KNVB Beker te winnen. De legendarische Epy Drost brak de ban met een verwoestend schot van 40 meter in de bovenhoek, wat leidde tot een historische overwinning op PEC Zwolle.

Ups en downs in de jaren '80 en '90

De tweede helft van de jaren zeventig en de jaren tachtig waren uitdagend voor FC Twente, met moeizame periodes en zelfs degradatie in 1983 als dieptepunt. Echter, onder leiding van trainers zoals Fritz Korbach en Hans Meyer kende de club ook successen, zoals een derde plaats in de Eredivisie in 1997.

Terugkeer naar glorie en recente uitdagingen

Na een periode van financiële moeilijkheden en degradatie in 2018, vocht FC Twente zich terug naar de Eredivisie en vierde het haar 50-jarig bestaan in 2015. Het hoogtepunt kwam in 2010 toen FC Twente voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Nederland werd. Sindsdien heeft de club haar ups en downs gekend, met recente hoogtepunten zoals terugkeer naar Europa in 2022, maar ook uitdagingen zoals degradatie in 2018.

FC Twente in Europa

Een van de meest gedenkwaardige momenten in de geschiedenis van FC Twente zijn de Europese avonturen. De club heeft op het Europese toneel indruk weten te maken met enkele opmerkelijke prestaties. Zo drong FC Twente door tot de kwartfinales van de UEFA Cup in 1975, na een historische overwinning op Juventus. In latere jaren, onder leiding van verschillende trainers, waaronder Steve McClaren en Ron Jans, heeft FC Twente zich opnieuw weten te kwalificeren voor Europees voetbal. Het recente seizoen van 2021-2022 markeerde een hoogtepunt, waarin de club onder leiding van trainer Ron Jans zich opnieuw kwalificeerde voor de UEFA Conference League. Deze terugkeer naar Europa werd met enthousiasme gevierd door zowel spelers als supporters, en het markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de club.

Lees meer:
0 reacties