Hoe FC Twente Vrouwen de Eredivisie domineren
Sinds de start van de Eredivisie Vrouwen in Nederland is er één team dat de competitie domineert. In de zestien seizoenen die werden afgemaakt (het seizoen 2019/2020 werd niet uitgespeeld door corona) werden de FC Twente Vrouwen maar liefst negen keer kampioen. Bovendien won het team zeven keer de nationale beker voor vrouwen, drie keer de Supercup voor Vrouwen en twee keer de Women’s BeNE League. Waar komt dit grote succes voor de dames van FC Twente vandaan?
Het begin
Het vrouwenelftal van FC Twente werd opgericht op 21 januari 2007, en hoewel de start bescheiden was, legde de club al snel de basis voor een succesvolle toekomst. Tegelijkertijd met de oprichting startte de club uit Enschede ook een jeugdopleiding voor het vrouwenvoetbal. Het was hiermee de eerste betaaldvoetbalorganisatie die een opleiding voor het damesvoetbal oprichtte.
Circa zeven maanden na de oprichting van FC Twente Vrouwen startte ook de Eredivisie Vrouwen. Op 27 augustus 2007 speelden de ‘Sterke vrouwen’ hun eerste wedstrijd tegen de dames van SC Heerenveen. Hoewel het team op de vijfde plaats eindigde (van de zes deelnemende teams) won het tijdens dit seizoen wel direct haar eerste prijs. In de finale van KNVB beker won FC Twente Vrouwen van FC Utrecht Vrouwen.
Ontwikkeling
In het seizoen 2008/2009 profiteerde FC Twente Vrouwen voor het eerst van de nieuw opgezette jeugdopleiding. Tiffany Loeven, Marloes Hulshof, Maayke Heuver, Carmen Bleuming, Larissa Wigger en Siri Worm stroomden vanuit de jeugd door naar het eerste elftal. Later zouden ook spelers als Ellen Jansen, Kirsten Bakker en Marten Munsterman deze stap zetten.
Het vrouwenvoetbal bleef zich sinds de start van de Eredivisie Vrouwen sterk ontwikkelen. Zo deden er vanaf het seizoen 2010/2011 acht teams mee aan de competitie. Tijdens dit seizoen werd FC Twente Vrouwen voor het eerst in haar geschiedenis landskampioen. Geheel in lijn met de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal besloot FC Twente in augustus 2011 als eerste club in Nederland om de speelsters te betalen.
Begin van de dominantie
Vanaf het seizoen 2012/2013 begon de professionalisering van FC Twente Vrouwen zich echt uit te betalen. Het team werd vier seizoenen op rij landskampioen, waarbij het tijdens het seizoen 2014/2015 zelfs de dubbel binnen wist te halen. Ook wist het team zich vier keer op rij te plaatsen voor de Women’s Champions League, waar het wisselende resultaten behaalde. Op transfergebied wist FC Twente Vrouwen voor een primeur te zorgen toen Sherida Spitse de eerste voetbalster werd waar in de Eredivisie Vrouwen een transfersom voor werd betaald. De international verruilde FC Twente Vrouwen voor het Noorse Lillestrøm SK.
Absolute topclub
In het seizoen 2019/2020 werden zowel de competitie als het bekertoernooi niet afgemaakt door de coronacrisis. In de jaren hierna werd FC Twente Vrouwen vier keer kampioen. Enkel in het seizoen 2022/2023 wisten de dames van het Enschedese team de titel niet te prolongeren. Wel werd dat seizoen de KNVB Beker gewonnen. En hoewel het huidige seizoen nog maar net is begonnen, gelden de Tukkers ook dit seizoen weer als een van de favorieten voor het kampioenschap.
Modelclub
FC Twente Vrouwen is uitgegroeid tot een modelclub in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Door te investeren in een professionele structuur en een sterke focus op talentontwikkeling. FC Twente Vrouwen is uitgegroeid tot een modelclub in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Door een sterke focus op talentontwikkeling. Als FC Twente Vrouwen dit pad blijft volgen, zullen ze op termijn niet alleen de Eredivisie domineren, maar ook steeds verder komen op Europees niveau.
Wil je alle voetbalwedstrijden live kijken? Gebruik dan deze livestreams en volg je favoriete team(s) op de voet!