Jan van Staa: "Daarom voelde ik me snel thuis bij FC Twente"

Jan van Staa
Jan van Staa Foto: © NESimages

Jan van Staa kan gezien worden als een FC Utrecht-icoon, maar versleet ook de nodige clubs in het oosten van het land. Zo speelde de oud-prof bij Heracles en vervulde hij na zijn loopbaan als profvoetballer diverse functies bij Go Ahead Eagles en FC Twente.

Van Staa, die geboren is in Utrecht en daar ook zijn vrouw leerde kennen, vertelt dat hij zich wel moest aanpassen toen hij in Overijssel belandde. "Toen ik hier kwam, was het een beetje aftasten", vertelt hij in gesprek met De Stentor. "Ik weet nog dat ik Almelo binnenkwam rijden en alleen maar landerijen zag. Nu staan daar allerlei bedrijven, maar toen was er niets. Bij wijze van spreken moest je een paspoort meenemen."

Het was voor de Utrechter dan ook een hele andere wereld, maar andersom gold dat ook. "Ah, ja joh. Ik kwam uit Utrecht en voor de mensen was het ook zoiets van: er komt nu iets binnen. Ik reed in zo’n grote Camaro, een Knight Rider. Dat was een bezienswaardigheid, de mensen in Almelo hebben het er nog over. Epi Drost had er een bij Twente en ik had er eentje, verder niet. Terwijl het in Utrecht heel normaal was."

De auto zorgde in ieder geval niet voor afkeer bij De Tukkers. Van Staa geeft dan ook aan dat hij altijd gastvrij is ontvangen. "Ik heb die afstand ook nooit gehad, ben er gewoon eentje van het volk. Als jochie was ik supporter, later had ik een carrière als voetballer, daarna ging ik door als trainer. En ik bleef altijd gewoon bij mezelf. Daarom voelde ik me ook snel thuis bij clubs als Go Ahead, Twente en Utrecht. Echte volksclubs", aldus de oud-voetballer, die nu als analist veel bij RTV Oost te zien is.

In de kantine van de regionale omroep is hij ook een graag geziene gast, die door velen hartelijk begroet wordt. Van Staa kent er veel bij naam en hij weet voor welke club ze zijn. "Dat is een groot Utrecht-supporter. Ja ja, Uuuuuuuu", grijnst hij als er een collega voorbijloopt. Ook is hij nog in de weer voor de commerciële afdeling van FC Twente. "Soms ga ik naar supportersclubs die een jubileum vieren, om een shirt te overhandigen. Dat vinden die mensen schitterend. En ik doe voor thuiswedstrijden een praatje voor sponsoren."

Lees meer:
0 reacties