"Jansen heeft het vrouwenvoetbal bevrijd van dat lieflijke imago"

Renate Jansen (FC Twente) in de wedstrijd tegen Levante
Renate Jansen (FC Twente) in de wedstrijd tegen Levante Foto: © Orange Pictures

Renate Jansen ligt in Spanje onder vuur vanwege haar 'onsportieve' goal in de UEFA Women's Champions League-voorronde tegen Levante. De Spaanse club heeft een klacht ingediend vanwege het 'onsportieve gedrag' van FC Twente Vrouwen in dat duel.

Waar Levante dus absoluut niet te spreken is over de actie van Jansen bij de goal, is Leon ten Voorde dat wel. "Met haar onsportieve daad heeft FC Twente-aanvoerder Renate Jansen het vrouwenvoetbal een enorme dienst bewezen. Soms is er een relletje, een rauw randje, nodig om volwassen te worden", zo schrijft hij in zijn column in Tubantia.

Volgens Ten Voorde rekken voetballende vrouwen geen tijd, provoceren ze niet, maken ze geen ruzie en kennen ze de schwalbe alleen van tv. "En toen was daar opeens Renate Jansen van FC Twente, die een ware aardschok door dat pacifistische deel van het voetballand liet gaan", vervolgt hij.

In de wedstrijd speelde Levante de bal uit na een blessure bij FC Twente Vrouwen. Nadat het spel hervat was, leek FC Twente Vrouwen de bal terug te geven aan Levante. De Spaanse ploeg liet de bal vervolgens een beetje lopen, waarna Jansen de bal onderscherpte en scoorde.

"Geen haan die er naar kraaide, totdat Levante dagen later met een slap protest naar buiten kwam. Het was toen inmiddels woensdag", merkt Ten Voorde op. En dat leidde tot aandacht van meerdere Nederlandse media. "Er zijn dagen dat ze niet geïnteresseerd zijn in de avonturen van de Twentse vrouwen, maar nu trokken ze allemaal aan de bel, want dit was natuurlijk sappige kost. Een heerlijke rel was geboren."

Ten Voorde gaat verder: "Dat het vrouwenvoetbal nog wat stappen moet zetten, blijkt uit het feit dat de Spaanse speelsters nauwelijks stampij maakten en dat ze Jansen de wedstrijd rustig lieten uitspelen. Dat was in de mannelijke kelderklasse nooit gebeurd. Ik pleit hier niet voor de ordinaire doodschop, maar een opgeheven vingertje of een krachtig boeh had best gemogen."

De journalist is juist wél te spreken over de actie van Jansen. "Die mierzoete, kleffe, ons-kent-onsbenadering van de NOS van de Leeuwinnen brengt de sport niet verder. Renate Jansen heeft het zelf niet doorgehad, maar met haar daad van ongekende onsportiviteit heeft ze het vrouwenvoetbal bevrijd van dat lieflijke imago. En dat werd tijd ook", sluit hij af.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
9/03
FC Twente
18:45
Sparta Rotterdam
zo
17/03
PSV
20:00
FC Twente
zo
31/03
FC Twente
14:30
Heracles Almelo
wo
3/04
SC Heerenveen
21:00
FC Twente
za
6/04
FC Twente
21:00
Fortuna Sittard
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 23 66 65
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 NEC 24 9 36
6 Ajax 23 8 36
7 Go Ahead Eagles 23 5 34
Bekijk de hele stand