Juichen voor Feyenoord? "Dat betekent kassa voor de Tukkers"

De Grolsch Veste
De Grolsch Veste Foto: © Pro Shots

FC Twente kan zondag zonder te spelen liefst vier miljoen euro verdienen. Het enige wat moet gebeuren: Feyenoord moet NEC verslaan in de bekerfinale.

De winnaar van de bekerfinale krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League. "Stel: Feyenoord pakt de beker, dan gaat dat startbewijs naar de nummer vier van de ranglijst, omdat de Rotterdammers zich gaan plaatsen voor de Champions League", opent Leon ten Voorde in de TC Tubantia.

"Bij de bekerwinst van Feyenoord gaat FC Twente naar alle waarschijnlijkheid de groepsfase van de Europa League in en dat betekent kassa voor de Tukkers. Na twee vergeefse pogingen op rij om de voorrondes van de Conference League door te komen, wacht de club nu dan het echte werk. Ook financieel. FC Twente is dan immers verzekerd van een startpremie van 4.310.000 euro. Daar komen nog eens de tv-gelden en de wedstrijdbonussen bovenop."

Ook komt er nog tv geld bij. "FC Twente pakt minimaal drie ton aan tv-geld, maar dat bedrag kan nog oplopen bij aantrekkelijke tegenstanders. Een zege in de Europa League is goed voor 450.000 euro en een gelijkspel levert altijd nog anderhalve ton op. In het nieuwe format van deze competitie speelt FC Twente minimaal acht duels, waarvan vier thuis."

Dat is echter nog niet alles. "Maar het kan nog allemaal veel aantrekkelijker worden voor FC Twente. De ploeg staat op dit moment derde en die plaats betekent dat de club in de voorronde van de Champions League gaat spelen. Als FC Twente de eerste schifting overleeft, dan wachten de play-offs. De bonus voor die prestatie: vijf miljoen euro. Bij een nederlaag in die play-offs gaat de ploeg naar de groepsfase van de Europa League. Startgeld: vier miljoen euro."

De échte prijs is uiteraard de Champions League. "Is dik negen miljoen al veel geld, duizelingwekkend wordt het bijna als FC Twente wel de Champions League haalt in het nieuwe format. Dan krijgt de club als premie ruim 18 miljoen euro en minimaal 2 miljoen euro aan tv-geld. Elke overwinning levert ruim twee miljoen op en een gelijkspel betekent dat de club zeven ton kan bijschrijven. Zowel in de Champions League als de Europa League zijn er nog extra inkomsten te vergaren op basis van de eindstand."

"Met andere woorden: er staat de komende weken nog al wat op het spel voor FC Twente. Te beginnen zondag in de bekerfinale, waar de club moet hopen op een zege van Feyenoord. Dan is de eerste bonus in elk geval binnen. Sportief, maar zeker ook financieel", besluit Ten Voorde.

Lees meer:
0 reacties