Kaptein (18) maakt basisdebuut bij Oranje: "Hebben haar nodig"

Wieke Kaptein tijdens de warming-up van de OranjeLeeuwinnen
Wieke Kaptein tijdens de warming-up van de OranjeLeeuwinnen Foto: © BSR Agency

Bondscoach Andries Jonker kiest woensdagavond verrassend voor Wieke Kaptein in de basis. De 18-jarige middenveldster van FC Twente Vrouwen vervangt Vivianne Miedema in de wedstrijd tegen Duitsland en bij de NOS legt Jonker uit waarom zijn voorkeur uitgaat naar Kaptein, die haar basisdebuut maakte.

"Ik denk dat ze daar klaar voor is. We hebben haar nodig. Ze heeft in Schotland al een keer onder grote druk moeten presteren, bij een 1-0 voorsprong", vertelt de bondscoach. "Dat deed ze prima. Wij denken dat we haar nodig hebben. Het gaat om het team, het gaat niet om leeftijd, het gaat om kwaliteit."

Kaptein krijgt de voorkeur boven Damaris Egurrola, die door velen in de basis werd verwacht. "Iedereen weet dat Dama een uitstekende speelster is. Maar we spelen met één verdedigende middenveldster en daar gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar Jackie Groenen. We willen diepgang en dynamiek hebben op het middenveld. Dan zijn Daniëlle (van de Donk, red.) en Wieke de beste speelsters daarvoor", legt Jonker uit. "Dan gaat het niet meer om status of leeftijd, maar om wie die kwaliteit heeft. Die heeft Wieke."

Van de Donk miste dinsdag de afsluitende training door ziekte, maar staat woensdag wel in de basis. Hoe lang de middenveldster kan spelen? "Dat moeten we nog zien. Nu (voorafgaand aan de wedstrijd, red.) is Dama ook aan het warmlopen. Als de warming-up goed gaat, dan gaat Daan beginnen. Dat hoop ik dan maar. Als het goed gaat, dan weet ik niet hoe lang ze kan spelen. Ik heb geen glazen bol. We hebben afgesproken dat ze alleen begint als ze zich echt goed voelt."

Lees meer:
0 reacties