Knipping beseft: "Dat is inderdaad ook een handicap van FC Twente"
Zoals eerder bekend werd verdient FC Twente meer aan de catering dan aan het verkopen van spelers. Transferinkomsten kwamen neer op zo'n 6,5 miljoen euro en dat vindt journalist Tom Knipping tegenvallen.
"De meeste Nederlandse clubs schrijven tegenwoordig wel een positief transferresultaat, want die transfermarkt is helemaal geëxplodeerd", begint hij bij Voetbal International. "Vaclav Cerny en Jayden Oosterwolde zaten beide in het boekje van 2022/2023. Ik had eigenlijk iets meer verwacht dan een opbrengst van 6,5 miljoen."
Dat het tegenvalt heeft ook te maken met het feit dat FC Twente de opbrengsten van zelf opgeleide spelers moet delen met Heracles, zoals in het geval van Oosterwolde. "Dat is inderdaad ook een handicap van FC Twente", vervolgt Knipping. "Grote transferopbrengsten moet je delen met Heracles als ze een speler zelf hebben opgeleid. Want ze hebben een gezamenlijke opleiding. Als je het dan over AZ hebt... Dat is wel één van de punten waar FC Twente de slag mist."
"AZ heeft daar enorm in geïnvesteerd en plukt daar enorm de vruchten van", weet hij. "FC Twente heeft dat niet. Ze hebben eigenlijk hun eigen opleiding een soort van weggesaneerd. Dat kostte 3,5 miljoen per jaar en daarvan zei de directie dat ze dat te duur vonden en het niet genoeg resultaat oplevert. Toen hebben ze niet gekeken hoe ze de jeugdopleiding wel rendabel kunnen maken. Als een soort goedkope oplossing zijn ze met Heracles samen gaan doen."
"Dat betekent dat als FC Twente een speler verkoopt de opbrengst gedeeld moet worden. De verdeelsleutel is niet bekend, maar je kan vervolgens niet de volledige transfersom herinvesteren in je selectie. Als je dan ook nog een deel moet terugbetalen aan oude schuldeisers, blijft er niet zo gek veel over", besluit Knipping zijn analyse.