Leon ten Voorde: "FC Twente is daarover al lange tijd in gesprek"

Leon ten Voorde
Leon ten Voorde Foto: © NESimages

FC Twente beleeft weer mooie tijden in de Eredivisie. Hoe anders was dat een aantal seizoenen geleden, toen de Tukkers degradeerden naar de eerste divisie. Ook financieel had FC Twente het toen moeilijk, waarop een afspraak met de gemeente Enschede werd gemaakt.

"Bij de herstructurering is dat in 2019 natuurlijk afgesproken", vertelt Ten Voorde in de podcast De Warming-up van de TC Tubantia. "Toen was dat voor de club gunstig, maar iedereen wist ook dat het een blok aan het been zou worden als de club in rustiger vaarwater zou terechtkomen. Je wil je kapitaal namelijk op het veld hebben staan."

"Als AZ bijvoorbeeld een speler voor 15 miljoen verkoopt, dan is die 15 miljoen voor AZ. FC Twente moet heel veel afstaan, zoals bij de transfer van Ugalde", vergelijkt de journalist. "Dan blijft er niet veel over. FC Twente is al lange tijd in gesprek met de gemeente Enschede om die regel aan te passen. Om daar vanaf te komen. Twente is niet meer de club die in 2019 in de KKD speelde. Ze lossen alles keurig af en zijn alle afspraken nagekomen. Financieel gaat het goed, los van de langlopende schulden. Ze hebben de maximale score gekregen en zijn financieel het beste jongetje van de klas."

"Dus Twente vond het wel tijd worden om dat te herzien en het college is daarin meegegaan. Als dat wordt goedgekeurd, gaat FC Twente jaarlijks een percentage terugbetalen en dat is veel gunstiger. Als iemand verkocht wordt, houdt je veel meer geld over, wat niet meer naar de gemeente Enschede gaat. Dan is dat blok aan het been weg en kun je makkelijker investeren. Dat is ook duidelijker in je begroting en Twente moet er weer naar toe om spelers te gaan verkopen. Dat was lang niet altijd lucratief, maar die kant gaat het weer op. Een mooie stap, zeker", aldus Ten Voorde.

Lees meer:
0 reacties